Campania de verificare a modului în care orădenii aruncă deșeurile continuă, a anunțat vineri Primăria municipiului.

În urma controalelor din luna martie, făcute la gospodării de pe 93 de străzi din zona de dealuri și cartierele Ioșia și Cantemir, respectiv la 100 de asociații de proprietari din Velența, Ioșia și Nufărul, polițiștii locali au stabilit sancțiuni pentru 177 de persoane fizice și 54 de asociații de proprietari.

Din acestea, 57 au fost amenzi, după cum au precizat reprezentanții municipalității, la solicitarea BIHOREANULUI. „43 de persoane fizice au primit amenzi de câte 300 de lei fiecare, iar 14 asociații de proprietari amenzi în valoare de 1.000 de lei fiecare”, a declarat Claudia Bonchiș, consilier în cadrul biroului de presă al Primăriei.

Sancțiunile s-au dat după ce patrula mixtă de control, formată din reprezentanți ai Primăriei și ai firmelor RER Vest și Eco Bihor, a constatat fie că între deșeurile reciclabile au fost aruncate și alte mizerii, sau că în pubela maro, destinată colectării deșeurilor biodegradabile, s-au regăsit și alte gunoaie.

Potrivit Primăriei, față de controalele din luna februarie, luna trecută s-a constatat mai mulți orădeni de la case au respectat colectarea corectă a biodeșeurilor. Mai precis, 67,62% din cele 183 de pubele maro verificate aveau în interior doar resturi biodegradabile, față de un procent de 65,28% în luna precedentă.

În schimb, în cazul asociațiilor de proprietari, procentul de precolectare corectă a scăzut de la 74,14% în februarie, la 51,14% în martie.

“Primăria Municipiului Oradea dorește să mulțumească tuturor utilizatorilor serviciului de salubrizare menajeră care au înțeles și au aplicat corect regulile de colectare selective. Atragem atenția locuitorilor asupra faptului că toate categoriile de utilizatori ai serviciului de salubrizare (persoane fizice, asociații de locatari, agenți economici, instituții publice) au obligația legală de precolectare separată a deșeurilor pe care le-au generat în propria gospodărie sau ca urmare a activităților lucrative pe care le desfășoară, în recipientele distinct inscripționate asigurate de operatorul serviciului”, a precizat Adina Popa, director adjunct al Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Oradea.

Ghidul de colectare separată a deșeurilor poate fi consultat pe site-ul RER Vest.

Pentru informații suplimentare cu privire la colectarea deșeurilor, orădenii pot apela serviciul de dispecerat al operatorului de salubritate la unul dintre următoarele numere de telefon: 0374-885.693 (luni – vineri, între orele 07:00 – 19:00), 0259-433.195 (luni – duminică, 19:00 – 07:00) și 0259-433.195 (sâmbătă – duminică, 07:00 – 19:00).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!