Așa cum, atunci când se întorc acasă de la cumpărături, așază fiecare produs la locul lui, și când aruncă gunoaiele orădenii ar trebui să țină cont de „locul” fiecăruia.

Legea prevede că toți românii trebuie să plătească pentru câte deșeuri aruncă, iar orădenii care respectă regulile colectării separate observă că sortarea are un rost: facturile de salubritate sunt mai mici!

În patru fracții

Colectarea separată a deșeurilor înseamnă că mizeriile sunt adunate pe categorii. În propria locuință, fiecare orădean trebuie să arunce separat deșeurile de ambalaje (PET-uri, cutii de carton, pungi, folii, recipientele produselor cosmetice etc.) de cele care pot fi transformate în compost (coji de fructe, de legume sau de ouă, pâine, zaț de cafea etc.). Ce nu poate fi nici reciclat, nici descompus reprezintă deșeuri reziduale și, de asemenea, se colectează separat, în această categorie intrând resturi precum scutece, mucuri de țigări, măști etc.

Anul trecut, Primăria și RER Vest au implementat în Oradea acest sistem de colectare a deșeurilor, oferind tuturor orădenilor pubele și coșuri maro pentru deșeuri biodegradabile, saci galbeni pentru reciclabile și pubele negre pentru reziduale. În plus, la blocuri s-au pus și pubele verzi, pentru colectarea separată a sticlelor.

Selectiv e mai ieftin!

Legislația prevede că cetățenii nu trebuie doar să sorteze deșeurile, ci și să plătească în funcție de volumul sau de cantitatea de mizerii aruncate, astfel că municipalitatea a introdus în Oradea principiul „plătești cât arunci”. La case se aplică peste tot, în timp ce la blocuri doar în cazul asociațiilor care au optat pentru acest nou mod de tarifare.

Orădenii care respectă regulile colectării simt efectele în buzunar, pentru că Primăria și RER Vest au impus tarife diferite pentru fiecare fracție, iar cea mai scumpă este cea reziduală. În locuințele unde deșeurile sunt sortate, cantitatea de resturi reziduale este și cea mai mică, implicit facturile sunt mai reduse.

Colectarea selectivă merită respectată și de teama amenzilor, pentru că echipe anume formate de Primărie verifică săptămânal pubelele orădenilor, iar acolo unde gunoaiele sunt amestecate, dau avertismente sau amenzi. Cine nu sortează mai mult păgubește...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!