Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a recunoscut, marţi, că formaţiunile care alcătuiesc coaliţia de guvernare, PNL, USR-PLUS şi UDMR, nu şi-au putut împărţi între ele posturile de prefecţi şi subprefecţi din cauză că "toate cele trei partide vor prefectul de Bihor". BIHOREANUL a dezvăluit această situaţie, unică în ultimii 30 de ani, încă de acum două săptămâni.

Blocajul care "nu e"

"Nu e blocaj (în coaliţie – n.r.), trebuie adoptat întâi statutul prefectului, e o decizie a coaliţiei ca prefectul să fie demnitar, nu funcţionar public. La Bihor vor prefect toate cele trei partide. Am început discuţiile", a spus Orban într-o declaraţie de presă.

Liderul PNL a afirmat că speră ca negocierile dintre cele trei partide ale coaliţiei pentru posturile de prefecţi, începute în primele zile ale anului, să se încheie "într-o săptămână – două". Orban a reiterat că PNL va avea 23 de prefecţi, USR-PLUS 14, iar UDMR 5.

"Bătălii grele"

Încă de la începutul anului, BIHOREANUL a dezvăluit că pentru postul de prefect al judeţului Bihor se dau "bătălii grele", acesta fiind revendicat de USR-PLUS, cu argumentul că nu are în judeţ niciun primar, iar apoi şi de UDMR, care a revendicat de la liberali, de asemenea, şi un post de viceprimar al Oradiei şi unul de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, pe motiv că "comunitatea maghiară trebuie reprezentată".

Potrivit unor informaţii din interiorul UDMR Bihor, preşedintele executiv al organizaţiei, Szabó Ödön, l-ar fi vrut prefect pe un văr al său din acelaşi sat, Carastelec (judeţul Sălaj), Nagy Mihaly Zoltan, sprijinit în trecut să devină director adjunct al Arhivelor Statului, iar apoi vicepreşedinte al Institutului Cultural Român, Szabó negând însă această intenţie.

"Perla Coroanei"

Ulterior, BIHOREANUL a aflat că în întreaga ţară negocierile pentru împărţirea prefecturilor s-au blocat din cauza UDMR, care nu a mai fost de acord cu algoritmul stabilit şi folosit înainte şi pentru împărţirea ministerelor.

Conform acestuia, PNL ar fi urmat să aleagă prima Prefectură, apoi USR-PLUS, apoi din nou PNL, iar apoi UDMR, ordinea "tragerilor" repetându-se până la epuizarea tuturor celor 42 de prefecturi. Cu trei săptămâni în urmă, la negocierile dintre liderul PNL, Ludovic Orban, cel al USR-PLUS, Dan Barna, şi reprezentantul UDMR, Cseke Attila, la prima "tragere" liberalul a ales Prefectura Capitalei, Barna pe cea a judeţului Timiş, apoi Orban pe cea a Bihorului, moment în care Cseke a afirmat că şi UDMR vrea această funcţie.

Cum ar "ceda" UDMR

De atunci, au mai avut loc trei tentative eşuate de împrăţire a Prefecturilor, pentru deblocarea cărora, conform surselor BIHOREANULUI, UDMR a propus ca prima tragere să fie în ordinea PNL, USR-PLUS, UDMR, pentru a putea să-şi adjudece Bihorul, urmând ca toate celelalte trageri să fie în ordinea convenită anterior, adică PNL, USR-PLUS, PNL, UDMR, ceea ce Ludovic Orban a refuzat.

De asemenea, BIHOREANUL a aflat că şefii UDMR ar fi dispuşi să "cedeze" funcţia de prefect al judeţului Bihor, dar numai cu condiţia să primească din partea liberalilor un post de viceprimar în Oradea şi postul de "county manager", adică de administrator public al judeţului Bihor, la Consiliul Judeţean, pretenţii refuzate însă de conducerea PNL Bihor.

Potrivit surselor, următoarele discuţii pentru împărţirea prefecturilor ar urma să aibă loc lunea viitoare, pe 1 februarie.