Constănţenii de la Polaris M Holding nu mai pot spera să facă curăţenie în Oradea. Curtea de Apel Oradea a decis, luni, că Primăria a avut dreptate în descalificarea ofertei depuse de această companie în licitaţia pentru delegarea serviciului de salubritate în municipiu. Hotărârea este definitivă.

Aşadar, singura ofertă rămasă în evaluare este a actualului operator de salubritate, RER Vest. Potrivit viceprimarului Florin Birta, Primăria va continua să evalueze această ofertă şi va stabili dacă este sau nu conformă.

Dacă licitaţia va fi adjudecată către RER Vest, operatorul va răspunde de colectarea deşeurilor, salubrizarea şi deszăpezirea Oradiei în următorii 8 ani.

Descalificată de două ori

RER Vest şi Polaris M Holding au fost singurele firme care au participat la licitaţia organizată anul trecut de Primăria Oradea. Oferta Polaris a fost respinsă de Primărie de două ori.

Întâi, Primăria Oradea i-a descalificat pe constănţeni pe motiv că firma are o hotărâre judecătorească de condamnare la o amendă penală de 750.000 de lei. Polaris a încasat amenda penală pentru infracţiunile de complicitate la abuz şi dare de mită, într-un dosar instrumentat de DNA. Potrivit procurorilor DNA, fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a primit peste 7 milioane de euro de la firma Polaris M Holding, pentru că a asigurat acestei companii câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa, pentru serviciul de salubrizare a oraşului.

Hotărârea Primăriei Oradea a fost întoarsă, însă, de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), pe motiv că sentinţa nu este definitivă.

În urma deciziei CNSC, municipalitatea orădeană a demarat evaluarea ofertelor, dar i-a descalificat din nou pe constănţeni, de data aceasta pe motiv că firma nu îndeplineşte criterii obligatorii, precum experienţa unor lucrări de salubrizare de minimum 180 milioane lei, dar şi că a depus în dosar contracte şi facturi dubioase. De pildă, Polaris se laudă cu un contract cu Primăria Mangalia, încheiat în 2013 pentru o perioadă de un an şi prelungit câteva luni mai târziu, printr-un act adiţional, cu 18 ani, şi cu mai multe facturi emise către această primărie, dar care nu au fost achitate mai bine de un an, aşa că nu este clar dacă serviciile prestate au fost de calitate.

Municipalitatea a avut dreptate

Polaris a atacat şi această decizie la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, care, în luna aprilie, i-a dat dreptate firmei. Primăria Oradea a contestat decizia CNSC în instanţă, iar judecătorii au stabilit acum că municipalitatea a avut dreptate.

„Admite plângerile formulate de petenţii Municipiul Oradea şi RER Vest S.A., în contradictoriu cu intimatele S.C. Polaris Mediu S.R.L. şi S.C. Polaris M Holding S.R.L., împotriva deciziei C.N.S.C. nr. 620/C11/504 din 15.04.2020, pe care o modifică integral, în sensul că: Respinge contestaţia depusă de S.C. Polaris Mediu S.R.L. şi S.C. Polaris M Holding S.R.L., în contradictoriu cu Municipiul Oradea, ca nefondată. Admite cererea de intervenţie voluntară depusă de RER Vest S.A. Fără cheltuieli de judecată. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 20.07.2020”, se arată pe portalul Curţii de Apel Oradea.