Ozzy, câinele de urmă al Poliţiei Bihor care a salvat luna trecută viaţa unei femei cu dizabilităţi psihice, rătăcite la marginea comunei Cociuba Mare, a fost felicitat joi, de ministrul Marcel Vela, iar conductorul său, agentul principal de poliţie Florian Mitra, a primit emblema de onoare a MAI, în cadrul festivităţilor organizate de Ziua Ministerului Afacerilor Interne.

Agentului principal Florian Mitra i s-a conferit emblema de onoare a MAI pentru "servicii şi fapte deosebite care au contribuit la ridicarea prestigiului instituţiei".

În cadrul acestei festivități, au fost acordate distincții unor angajați ai MAI care s-au remarcat în ultimul an prin fapte deosebite, acte de eroism sau prin implicarea ori inițierea unor acțiuni caritabile.

Vezi mai jos ceremonia!

Ozzy, un ciobănesc german de 4 ani şi 4 luni, a participat la căutările organizate pentru găsirea unei femei cu dizabilităţi psihice care s-a rătăcit pe 16 iunie în comuna Cociuba Mare. Dispariţia femeii, o localnică în vârstă de 63 ani, fusese anunţată la 112, pentru salvarea ei mobilizându-se aproape 100 de poliţişti, jandarmi, pompieri şi voluntari, care au scotocit peste 100 de hectare de teren în jurul localităţii, ajutaţi şi de câinele de urmă special dresat. Ozzy a fost cel care, în final, i-a condus pe poliţişti în locul în care se afla dispăruta.

"Echipele de căutare au scotocit o suprafaţă de aproape 100 de hectare de teren agricol, cu polițiștii răsfirați la câţiva metri unul de altul. Unul dintre ei a găsit câteva obiecte de îmbrăcăminte ale femeii şi un papuc. Aceste descoperiri au facilitat orientarea câinelui de urmă care i-a condus, în final, la dispărută. Era culcată într-un lan de grâu de la marginea localității Cociuba Mare, în stare de hipotermie, fiind transportată la spital pentru îngrijiri medicale", a explicat la vremea respectivă purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor. 

Ozzy, câinele care a contribuit la găsirea femeii dispărute şi astfel, la salvarea vieţii acesteia, îşi desfăşoară activitatea în cadrul Serviciului Criminalistic al Poliţiei bihorene din anul 2016 și a fost antrenat în cadrul Centrului Chinologic Dr. Aurel Greblea Sibiu, pentru prelucrarea urmelor de miros uman.