Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.

Pentru a fi și mai „convingători”, guvernanții noștri au adoptat și o lege de modificare a codului penal, lege prin care se prevedea că funcționarea saloanelor de păcănele în localitățile care au mai puțin de 15.000 de locuitori fără o adeverință de la primărie constituie infracțiune.

Este interesant că, tot din grabă, parlamentarii nu au inițiat o propunere legislativă în acest sens, ci au preluat o propunere legislativă aflată deja pe rolul Parlamentului, care viza modificări ale codului rutier și care fusese deja respinsă de Senat. În comisia juridică a Camerei Deputaților s-au admis amendamente la această propunere legislativă, schimbându-se inclusiv titlul ei, și apoi a fost adoptată de plenul camerei în câteva zile.

Legea adoptată a fost atacată, însă, la Curtea Constituțională chiar de Înalta Curte de Casație și Justiție, astfel încât sunt șanse foarte mici să intre în vigoare în următoarea perioadă.

Mai mult decât atât, există șanse reale ca legea să fie declarată neconstituțională pentru încălcarea principiului bicameralismului. Practic, prin „manevra” de modificare substanțială a unei propuneri legislative care fusese respinsă de Senat, legea nu a fost discutată în aceeași formă de ambele camere ale parlamentului, aspect care atrage neconstituționalitatea acesteia.

Va rămâne în istorie modul absolut penibil în care guvernanții noștri cred că pot face absolut tot ce doresc, ignorând orice reglementare legală și constituțională. În motivarea obiecției de neconstituționalitate, Instanța Supremă arată că, dincolo de modul în care legea a fost adoptată, aceasta este și neclară, și creează suprapuneri legislative nepermise.

Urmează să așteptăm decizia Curții Constituționale, cu mențiunea că în societatea noastră surprizele pot apărea oricând...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!