Pacientul care a înjunghiat-o miercuri pe asistenta Spitalului de Psihiatrie din Ştei, chiar în curtea unității, a fost internat aici după ce a fost condamnat pentru omor. Bărbatul, cunoscut din tinereţe cu probleme psihice, şi-a ucis propria mamă, pe care a înjunghiat-o de mai multe ori cu un cuţit, susţinând că i-a făcut vrăji. 

Crima, după cum a aflat BIHOREANUL, s-a produs în primăvara anului 2006, în județul Sibiu. Bărbatul stătea cu familia în localitatea Cristian şi a plecat de acasă sub pretextul că merge la cumpărături. În loc de asta, el s-a dus la mama lui, care-i interzisese să o mai viziteze, şi pe care a înjunghiat-o cu 3 lovituri de cuţit, în spate şi în piept.

A ucis-o și nu îi părea rău

După crimă, bărbatul a şi fost văzut de trecători, scria hotnews.ro, fugind pe stradă cu un cuţit plin de sânge în mână, dar oamenii nu au înţeles ce se întâmplă.  Bărbatul s-a întors apoi acasă şi, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, s-a aşezat să mănânce. 

O oră mai târziu, l-au ridicat poliţiştii, cărora le-a declarat că îşi premeditase fapta. "M-am dus pregătit să o omor şi nu îmi pare rău, că numai aşa puteam să scap de ea, nu mai suportam. A mers şi pe la mănăstiri să îmi facă slujbe, îmi tot făcea vrăji. Nu îi convenea de femeia cu care stăteam eu, pentru că e mai în vârstă decât mine", a spus ucigaşul.

La fel le-a povestit ziariştilor şi soţia criminalului. "Îi făcea vrăji, de aia avea probleme, ne-au murit şi animale, cai, porci din cauza vrăjilor. Ştiu că nu se înţelegeau şi nici pe mine nu mă putea „vedea” (n.r. tolera)", le-a explicat femeia ziariştilor.

Cert este că, după crima comisă, bărbatul a fost expertizat psihiatric, iar instanţele de judecată au dispus internarea lui la Spitalul de psihiatrie şi măsuri de siguranţă Ştei, unde se află de atunci şi unde, miercuri dimineaţa, a furat un cuţit din bucătărie cu care, apoi, a înjunghiat o asistentă în curtea unităţii. 

Izolat şi sub observaţie

Din fericire, victima, internată la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea, se află în stare stabilă. Agresorul este anchetat, din nou, însă acum pentru tentativă la omor. "E un pacient care nu ne-a creat niciodată probleme, însă la aceşti bolnavi, chiar şi sub tratament fiind, pot apărea astfel de episoade. El are o explicaţie delirantă, cum că voia doar să o sperie pe femeie", au declarat BIHOREANULUI surse medicale.

În prezent, bărbatul este izolat şi sub observaţie, explică aceleaşi surse, existând pericolul ca, dându-şi seama de ce a făcut, să se autoagreseze. "Trebuie să se înţeleagă că aici nu e închisoare, e o unitate spitalicească, în care pacienţii au un regim semiliber, nu sunt închişi între patru pereţi", a mai arătat sursa citată.

Legat de modul în care agresorul a reuşit să ajungă în bucătăria unităţii şi să fure cuţitul cu care apoi a înjunghiat victima, medicul spune că acest aspect va fi lămurit în cadrul anchetei penale. "S-au ridicat înregistrările de pe camerele de supraveghere", declară sursa citată.

Cazul se află în ancheta Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.