Un teren de 6 hectare de la marginea oraşului ar putea să devină, în următorii ani, un loc foarte căutat de orădeni şi turişti deopotrivă. Primăria vrea să amenajeze aici prima pădure urbană a Oradiei, un loc unde adulţii şi copiii să se poată relaxa într-un cadru natural, delimitat de Crişul Repede.

Viitoarea zonă verde, pentru care finanţarea europeană este asigurată, va avea locuri de joacă ce imită natura, zone de fitness sau de picnic, turn de observare şi un parc de aventură. Toate vor fi amenajate în locul care, până nu de mult, era un regat al gunoaielor, respingător şi nepotrivit cu pretenţiile orădenilor de azi.

Pe malul apei

Prima pădure urbană a Oradiei va fi localizată pe malul stâng al Crişului Repede, în aval de podul Ovid Densuşianu, unde Primăria deţine un teren de 6 hectare care, până acum doi ani, era acoperit de gunoaie (foto jos).

Camioane cu deşeuri de toate felurile au fost deversate acolo ani la rând, până când, în urma unui control al Gărzii de Mediu Bihor, Primăria a fost obligată să cureţe locul, iar ca să prevină reapariţia mizeriilor, a montat o barieră pe drumul de pământ ce duce în zonă, precum şi camere de supraveghere.

Potenţialul zonei este, însă, mare: cu aspect colinar şi mărginită de cursul Crişului, zona se pretează pentru relaxare, fiind în acelaşi timp accesibilă orădenilor, dar şi la suficientă depărtare de gălăgia urbei. 

Teren gunoaie Oradea

Pădure cu 1.200 de copaci

În prezent, pe terenul cu pricina sunt 110 arbori, dar după evaluarea stării lor de sănătate şi a caracteristicilor lor, specialiştii în peisagistică angajaţi de Primărie pentru a realiza proiectul tehnic al investiţiei au decis că doar 25 merită păstraţi. Cei mai mulţi (81) sunt cenuşeri, arbori invazivi specifici locurilor părăginite. Ca locul să devină pădure, se vor planta alţi 1.257 de arbori, din speciile stejar, mesteacăn, jugastru, arin, păducel, larice, pin, plop, salcie, scoruş de munte, fag şi ulm.

Pe lângă pădurea propriu-zisă, viitoarea zonă verde va avea şi peluze cu iarbă, o pajişte cu aspect natural, realizată din amestec de flori de câmp, pâlcuri cu vegetaţie ornamentală perenă de talie joasă şi arbuşti. 

Proiectul a primit, în aprilie, undă verde de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, ai cărei specialişti au aprobat inclusiv soluţiile privind copacii, apreciind că aceştia vor fi atractivi pentru păsări şi animale mici.

Pădure Urbana Oradea

Jocuri din natură

În pădurea urbană, orădenii vor putea nu doar să se plimbe, ci şi să facă mişcare. Pentru copii, vor fi amenajate locuri de joacă care se folosesc de cadrul natural - biomimetice, în limbajul peisagiştilor. 

De pildă, toboganul nu va fi un aparat din plastic, ci unul amenajat pe un deal, iar copiii vor mai avea la dispoziţie tuneluri create tot din elemente naturale, gropi cu nisip, căsuţe şi balansoare, tot din lemn. Plasticul va fi evitat pe cât posibil, stratul de uzură din zonele de joacă urmând să fie realizat din scoarţă de pin.

Pădure Urbana Oradea

De asemenea, în pădurea urbană va fi amenajat un mic parc de aventură, cu echipamente de căţărare prin copaci, zone de paintball ori de tir cu arcul. Fireşte, doritorii se vor putea da şi cu bicicletele, pădurea urbană fiind prevăzută cu o pistă pentru ciclişti, lungă de aproape un kilometru.

Poftiţi pe Criş!

Crişul Repede va fi şi el valorificat, Primăria propunându-şi ca în această zonă, unde râul curge destul de lin, să dea liber la rafting şi caiac, facilităţi pe care unii orădeni le aşteaptă de mulţi ani în oraşul lor. Un ponton din lemn, în formă de cerc, va fi construit pentru ambarcaţiuni. 

Pe malul râului se va amenaja un amfiteatru natural, cu şezuturi din stâncă şi piatră mulate pe denivelările terenului, o zonă de relaxare cu locuri unde doritorii vor putea sta la soare şi o pistă de alergat. Tot aici vor fi amplasate mese şi bănci, pentru cei dornici să iasă la picnic.

Pădurea urbană va mai avea un turn de observaţie înalt de 10 metri, de unde vor putea fi urmărite, de pildă, păsările care cuibăresc în lunca Crişului, şi care va fi legat printr-o pasarelă de un alt amfiteatru, şi el cu locuri de şezut din piatră şi lemn şi cu cinci rânduri de trepte, anume gândit pentru concerte ori diferite spectacole. În apropiere va fi amenajat şi un pavilion expoziţional din lemn, cu pereţi vegetali, unde artiştii locali îşi vor putea expune operele.

Pădure Urbana Oradea

Finanţare asigurată

Proiectul mai prevede amenajarea unui teren de sport dotat şi cu echipamente de fitness, a unui labirint verde şi a unui parc pentru căţei de peste 700 mp, o noutate pentru Oradea, unde în prezent sunt doar ţarcuri de mici dimensiuni. 

Investiţia va costa 45,5 milioane lei, adică 9,1 milioane euro, din care circa 4 milioane euro vor veni din bani europeni. Primăria a depus săptămâna trecută proiectul, profitând că, în Programul Regional Nord - Vest 2021 - 2027 are finanţare asigurată pentru asemenea investiţii.

Durata de implementare va fi de 16 luni, iar apoi va mai dura până când arborii vor ajunge la maturitate şi pădurea îşi va atinge potenţialul. Dar măcar e un început...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!