Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea a anunţat, miercuri, începerea anchetei în dosarul penal deschis de poliţiştii orădeni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, după ce soţia controversatul afacerist orădean Horea Vuşcan, găsită pozitivă la un test pentru Covid, a plecat în vacanţă cu familia în Egipt, în loc să stea în carantină.

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de Biroul de presă al Parchetului Oradea, în dosar se efectuează cercetări cu privire la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, însă deocamdată ancheta se desfăşoară in rem, deci cu privire la faptă., fără să fie formulată vreo acuzaţie pe numele unei persoane.

Din informare reiese că „în data de 12 decembrie, în jurul orelor 16.10, în urma verificărilor efectuate de către agenții Poliției Locale Oradea, s-a constatat că numita V.L.A. (Vuşcan Andreea, n.r.) nu se află la domiciliu, respectiv la adresa la care a declarat că este izolată”. Ea apărea că este izolată la domiciliu în perioada 30 noiembrie – 13 decembrie şi, ca atare, a încălcat astfel decizia de carantinare dispusă pe numele ei de Direcţia de Sănătate Publică.

După cum BIHOREANUL a mai scris, poliţiştii orădeni s-au sesizat din oficiu, duminică, şi au deschis dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, după ce soţia lui Horea Vuşcan, găsită pozitivă la un test pentru Covid, a plecat în vacanţă cu familia în Egipt înainte ca perioada de 14 zile de carantină la domiciliu să se fi terminat. Contactat de ziar, Horea Vuşcan a refuzat să discute despre situaţie. "Nu mă interesează. Nu doresc să fac nicio declaraţie", a declarat afaceristul.

Cei care ar fi trebuit să supravegheze periodic dacă tânăra respectă obligaţia izolării şi să o sancţioneze dacă încalcă legea ar fi fost  poliţiştii locali. Dar, cu toate că familia Vuşcan a fost plecată încă de la începutul lunii, absenţa lor a fost constatată abia sâmbătă, 12 decembrie, după ce soții Vușcan au distribuit public fotografii din vacanță.

Chestionat pe marginea situaţiei, şeful Poliţiei Locale, Cristian Beltechi, nu a prezentat nicio explicaţie plauzibilă, pretinzând că "poliţistul a fost de mai multe ori să o verifice" şi că " a văzut că nu sunt acasă" doar că n-a întocmit procesul verbal de sancţionare pe loc pe motiv că "nu a fost cine să semneze procesul-verbal, nici martori, nici contravenient" şi că oricum are dreptul s-o facă "vreme de 6 luni de la constatarea abaterii".