Curăţat aproape integral de copacii şi crengile doborâte de furtuna din 25 iulie, Parcul 1 Decembrie, din centrul Oradiei, arată defrişat ca în palmă. 

Imaginile dezastrului

În locul perdelei verzi sub care orădenii se adăposteau de soarele canicular, acum se întinde o pătură galbenă de iarbă uscată.

Vijelia a lovit îndeosebi jumătatea parcului delimitată de Statuia Ostaşului Român şi Casa de Cultură a Sindicatelor. „Dinspre statuie spre clădirea Colegiului Emanuil Gojdu este dezastru. Vântul a doborât arborii mari, maturi, iar în cădere rădăcinile lor au smuls dalele trotuarului", a povestit duminică un riveran pentru BIHOREANUL.

În locul rădăcinilor au rămas zeci de gropi şi dale din piatră dislocate. Stâlpi de iluminat rupţi ca nişte beţe de chibrit, măsuţe dislocate şi bănci rupte mărturisesc şi acum forţa vântului care a ajuns la o viteză de 140 kilometri la oră.

Minimum şase camioane de copaci rupţi pe zi!

Parcul 1 Decembrie este curăţat de copaci doborâţi, crengi rupte şi dale dislocate cu ajutorul OTL, care a dat o mână de ajutor Primăriei.

"În primele două zile de după furtună, am lucrat cu câte 60 de oameni. Am început dinspre zona de joacă pentru a putea fi folosită de copii. Acum, avem 20 de oameni care scot din parc între 6 şi 12 transporturi de arbori şi crengi pe zi", a declarat pentru BIHOREANUL directorul OTL, Adrian Revnic.

Copacii masivi sunt tăiaţi cu drujbele şi încărcaţi în camioane cu buldo-excavatorul. "Marţi, la prânz, urmează să terminăm", a spus Revnic.

Imaginea deplorabilă este întărită de şanţurile săpate pentru înlocuirea reţelelor de termoficare, în pregătirea lucrărilor de reabilitare a parcului, de maldărele de moloz şi de gardurile de protecţie strâmbate de vânt.

În loc de arbori, cioturi...

La fel de trist arată şi parcul Petőfi Sándor, unde vijelia a pus la pământ îndeosebi arborii maturi. Cioturi de copaci se iţesc ici şi colo printre şanţurile săpate de constructorul desemnat să modernizeze parcul cu 7 milioane de lei.

Firma Dumexim a înconjurat zona cu garduri de sârmă pentru a împiedica accesul trecătorilor. În spatele plasei se pot vedea luminişuri dese de unde copacii au dispărut şi gropi din care au fost dislocate rădăcinile.

Parcul I.C. Brătianu, până de curând cel mai umbros din Oradea, a fost chelit de vijelie. În locul trunchiurilor doborâte, au rămas doar cioturile. Vântul a distrus stâlpii de iluminat, băncile şi a descoperit estrada din zona centrală.

Deasupra parcului se roteau duminică seara pâlcuri de ciori în căutarea cuiburilor distruse odată cu doborârea copacilor.

Până în urmă cu o săptămână, municipalitatea inventariase la nivelul municipiului peste 840 de arbori doborâţi la sol şi peste 2.000 de trunchiuri rupte. Furtuna a afectat mai ales arborii maturi din speciile castan, tei, paltin argintiu, prunus, platan şi thuya.

Potrivit primelor estimări, pagubele provocate de furtuna din 25 iulie la nivelul municipiului Oradea, pe domeniul public, depăşesc suma de un milion de euro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!