Aleșii bihorenilor au aprobat miercuri, în unanimitate, asocierea între Consiliul Județean Bihor și Primăria comunei Oșorhei pentru realizarea unui pasaj denivelat pe DN 1 peste sensul giratoriu care leagă în prezent de șoseaua națională drumul comunal Dc 44 spre Fughiu.

După construirea pasajului, șoferii care merg pe DN 1 nu vor mai intra în girație, astfel că se vor putea deplasa cu o viteză mai mare către și dinspre Oradea.

Asocierea între județ și comună a fost propusă de președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, și are ca scop, potrivit hotărârii adoptate prin votul tuturor consilierilor județeni, „amenajarea unei intersecții denivelate aferente DJ 767 J” peste girația care leagă în prezent DN 1 și drumul comunal DC 44 Oșorhei - Fughiu.

„Necesitatea acestei intersecții denivelate a apărut ca urmare a altor două proiecte de infrastructură rutieră”, a spus Bolojan în ședința de Consiliu, referindu-se la centura Oșorhei, la care deja se lucrează, precum și la viitorul Inel Rutier Metropolitan.

Ambele viitoare șosele urmează să facă joncțiunea cu DN 1 în zona actualei girații, care are o rază mică și este mărginită de șanțuri, ceea ce obligă șoferii care se deplasează între Oradea și Săcădat să circule cu viteză redusă, fapt care creează ambuteiaje.

„Pasajul ar ajuta atât la decongestionarea circulației imediat ce se realizează centura Oșorhei, cât și la o circulație mai bună după finalizarea inelului rutier metropolitan”, a mai spus Bolojan.

Contractul de asociere între CJ Bihor și comuna Oșorhei presupune realizarea investiției cu fonduri europene, administrația județeană asumându-și obligația de a finanța în acest an studiul de fezabilitate, iar cea comunală de a suporta costurile studiilor tehnice geo, topo, de trafic și altele, după caz.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!