Campionatul European de Înot în Ape Înghețate, desfășurat la Oradea între 2 și 4 februarie, a fost o experiență de neuitat pentru cei 322 de înotători și susținătorii lor. Reacțiile lor au fost măgulitoare pentru Oradea, aceștia spunând că nu se așteptau să aibă condiții atât de bune, cu toate facilitățile gândite în beneficiul sportivilor, până la cel mai mic detaliu.

În același timp, sper că această competiție a transmis un stimul și celor care încă n-au îndrăznit să-și urmeze pasiunea, indiferent care este ea.

Înotul în ape înghețate este în primul rând o formă de auto-cunoaștere și depășire a limitelor personale. Necesită o pregătire fizică și mintală intensă, într-un mediu controlat, pentru a minimiza riscurile pentru sănătate.

Beneficiile scufundării și înotului în gheață pentru organism sunt cunoscute și folosite în sportul de mare performanță, pentru recuperarea și refacerea rapidă a capacitații sportivilor. Nu doar că stimulează sistemul imunitar și circulația sângelui, dar contribuie și la îmbunătățirea stării de spirit și la reducerea inflamațiilor. Sportivii care practică înotul în ape înghețate spun că asta le conferă o stare de bine și o energie revigorantă pe care nu o găsesc în alte antrenamente.

Frumusețea concursului de la Oradea este că a reunit atât sportivi de mare performanță, cât și amatori care, prin acest sport, vor să aibă un scop dincolo de familie și job, vor să cunoască locuri noi și oameni, pentru o viață împlinită. Pentru ei, înotul în ape reci nu este doar un exercițiu fizic, ci o ocazie de a experimenta senzații unice și de a-și testa limitele.

Pasiunile ne conectează cu noi înșine și cu ceilalți și ne oferă satisfacții personale atât de căutate. Campionatul European de Înot în Ape Înghețate de la Oradea a demonstrat că sportul extrem poate fi practicat într-un mod responsabil și sigur, de către profesioniști sau amatori. Sper că va fi și un îndemn pentru explorarea și încurajarea pasiunilor în viață, indiferent că sunt pe uscat sau în apă. 

Ovidiu Tirla
Înotător în ape înghețate

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!