Slujba de târnosire a Catedralei Ortodoxe "Învierea Domnului" din Oradea s-a încheiat cu un sfert de ceas înaintea orei 14, credincioşii prezenţi – circa 2.000, veniți inclusiv din alte părţi ale ţării – fiind stropiţi cu aceeaşi apă cu care a fost sfinţit lăcaşul de cult. Cel mai de seamă invitat al gazdelor, Patriarhul Daniel, a spus că, prin sfinţire, Catedrala devine o "Poartă a cerului şi Casă a lui Dumnezeu". Preafericitul n-a uitat, însă, la final, şi să facă un apel, discret, la donaţii către credincioşi, pentru realizarea picturii în interiorul construcţiei. 

"Poartă a Cerului şi Casă a lui Dumnezeu"

După cum BIHOREANUL a relatat, patriarhul Daniel a ajuns la Catedrala Ortodoxă în jurul orei 11, într-un minibus Volkswagen, cu numere BOR, credincioşii bulucindu-se să-l vadă cât mai de aproape. 

Intrat în lăcaşul de cult, înainte de începerea slujbei de târnosire, Întâi Stătătorul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit pe larg despre istoria Eparhiei de Oradea şi etapele care au dus la ridicarea catedralei din centrul civic al municipiului. 

"Această nouă catedrală, pe care clerul şi credincioşii Episcopiei Oradiei o oferă Mântuitorului Iisus Hristos ca dar sau ofrandă a credinţei, hărniciei, înţelepciunii, priceperii şi dărniciei lor, devine prin sfinţire, "Poartă a cerului şi Casă a lui Dumnezeu" (Facere 28, 17), aşa cum auzim în rugăciunile de sfinţire a noii bisericii", a spus Preafericitul. 

"Un gând pios" pentru Teodor Maghiar

Tot înainte de începerea slujbei a vorbit şi PS Sofronie Drincec, episcopul Oradiei. Acesta a mulţumit Patriarhului, mitropoliţilor şi episcopilor prezenţi la sărbătoare. "Vreau să mulţumesc tuturor autorităţilor pentru tot concursul dat, şi la organizarea acestui eveniment, şi pentru tot ajutorul pe care l-am primit de 25 de ani încoace (n.r. de la punerea pietrei de temelie a catedralei). Doresc să mulţumesc tuturor preoţilor, monahilor şi credincioşilor din această eparhie, care au visat, au trudit, au sperat şi au împlinit", a adăugat episcopul. 

Totodată, acesta a pomenit şi câteva persoane care s-au stins din viaţă, dar care au avut roluri importante în ridicarea catedralei, între care fostul rector al Universităţii din Oradea, Teodor Maghiar. "Un gând pios faţă de toţi cei care nu mai sunt printre noi şi au avut un rol esenţial în ridicarea catedralei: vrednicii de pomenire episcopi Vasile Coman şi Ioan Mihălţan, domnul rector Teodor Maghiar şi toţi ceilalţi care, cu mult tact, au ştiut să treacă printre Scila şi Caribda (n.r. - doi monştri din mitologia greacă) pentru ca noi astăzi să-i ridicăm şi să-i sfinţim lui Dumnezeu o biserică nouă", a spus PS Sofronie.

Apoi, Patriarhul Daniel a săvârşit, alături de 20 de episcopi şi mitropoliţi din toată ţara, slujba de sfinţire, înconjurând – aşa cum cer canoanele – lăcaşul de cult şi oprindu-se în câteva locuri pentru citirea Evangheliei şi stropirea cu apă sfinţită. 

Din nou, credincioşii, care – cel puţin în parte – stăteau până atunci distanţaţi, s-au înghesuit lângă gardurile puse de organizatori împrejurul catedralei, pentru a fi mai aproape, a-i vedea şi a-i poza pe înalţii ierarhi. Merită precizat că, în repetate rânduri, organizatorii au făcut apel la distanţare. 

"Este loc pentru cei care n-au contribuit până acum..."

La final, Patriarhul Daniel, intrat înapoi în biserică, a ţinut din nou un discurs (transmis în exterior pe două ecrane de mari dimensiuni), spunându-le celor prezenţi că vor putea intra să se închine în Sfântul Altar şi la Sfânta Masă.

Preafericitul a amintit şi că se pot face mici donaţii cu ocazia vizitei în interiorul bisericii. "Sigur, cei care doresc să lase un mic dar pentru continuarea lucrărilor, pentru întreţinerea bisericii, pot să o facă spre folosul acestei biserici. Într-o perioadă de pandemie, PS Sofronie a hotărât ca închinarea la Sfânta Masă să dureze o săptămână, ca să vină pe rând credincioşii care doresc să se sfinţească prin sărutarea Sfintei Mese din Sfântul Altar", a spus acesta. 

De asemenea, înainte de a pleca, PF Daniel a adus din nou vorba de "contribuţii". "Vă mulţumim pentru participare, felicităm încă o dată pe PS episcop Sofronie şi vă dorim tuturor o duminică binecuvântată, ajutor de la Dumnezeu şi să auzim peste 2-3 ani că se va sfinţi şi pictura acestei catedrale, pentru că, odată început, un lucru frumos trebuie continuat, deci este loc pentru cei care n-au putut contribui pentru acum, să contribuie în viitorul apropiat. Să trăiţi întru mulţi şi binecuvântaţi ani", a încheiat Patriarhul. 

(credit foto: Ovi D. Pop)

Binecuvântări şi mâini pupate

Dacă pe parcusul slujbei propriu zise - cu excepţia unora care s-au înghesuit în primele rânduri – cei mai mulţi oameni au stat distanţaţi pe platoul din faţa catedralei şi pe şosea, la final, când Patriarhul a plecat, o parte din aceştia s-au înghesuit din nou să fie cât mai aproape de el. 

În timp ce în faţa catedralei aşteptau alte minibuse, marca Mercedes, pentru a-i lua pe înalţii ierarhi, în spatele acesteia s-a creat zarvă şi buluceală. Mai mulţi credincioşi s-au grăbit să fie primii care intră în catedrală, aşadar s-au înghesuit lângă coridorul format special din bariere metalice pentru intrarea la închinare, chiar dacă lăcașul rămâne deschis pentru asta şi săptămâna viitoare, aşa cum a subliniat Patriarhul. 

Mai mult, unii credincioşi au format grupuri în jurul unor episcopi care au ieşit în stânga catedralei pentru a binecuvânta mulţimea. Cel mai căutat a fost părintele Macarie Drăgoi, episcopul român pentru Europa de Nord. Episcopul a pus mâna pe capurile plecate ale credincioşilor şi credincioaselor, iar o parte dintre aceştia din urmă şi-au dat jos măştile pentru a-i săruta mâna, în ciuda măsurilor stabilite în vreme de pandemie.

"Este un părinte foarte îndrăgit. Este tânăr şi rugăciunile lui sunt foarte puternice. S-a implicat şi pentru familiile române cărora li s-au luat copiii de către statele din zona de nord a Europei", a mărturisit BIHOREANULUI o credincioasă care avea capul acoperit cu o năframă. 

Sfinţire cu politicieni

După plecarea ierarhilor, din Catedrală au ieşit şi invitaţii speciali ai Episcopiei Oradiei, cele câteva persoane care au asistat înăuntru la sfinţire. Între acestea s-a numărat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, viceprimarul Oradiei, Florin Birta, vicepreşedintele CJ, Ioan Mang, candidatul PSD Emilian Pavel, alături de alţi membri de partid. 

Primarul Ilie Bolojan a putut fi zărit trecând pe platoul din faţa catedralei înainte de terminarea slujbei, semn că fie a ieşit mai devreme din lăcaş, fie a urmărit slujba de afară. 

Amintim că presa nu a avut acces în catedrală pe parcursul slujbei, unele imagini din interior fiind publicate, însă, de portalul oficial al Patriarhiei Române, Basilica.ro. Una dintre acestea arată că la slujbă a asistat şi fostul fotbalist Mihai Neşu, fondatorul unei fundaţii care sprijină copii cu dizabilităţi. 

(credit foto: Basilica.ro, Mircea Florescu)

Sfinţirea Catedralei Ortodoxe s-a făcut la ceas aniversar pentru Episcopia Ortodoxă a Oradiei. Se împlinesc 100 de ani de la reînfiinţarea ei prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand I, la 30 august 1920. Totodată, anul acesta, Episcopia Ortodoxă a Oradiei aniversează 340 de ani de la prima atestare documentară (1680), precum şi 325 de ani de la menţionarea acestei vechi Eparhii în Diploma Împăratului austriac Leopold I (1695).