Preafericitul Daniel Ciobotea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, se află, duminică, în Oradea, pentru a sfinți printr-o slujbă specifică, alături de ierarhi ai Sfântului Sinod, Catedrala ortodoxă "Învierea Domnului" din centrul civic. La eveniment participă numeroși credincioşi, care, însă, nu pot intra în catedrală din cauza regulilor privind limitarea răspâdirii virusului Covid-19.
Apropiere cu distanțare
Acestea sunt mai strict urmărite decât ziua prececentă, la Izbuc, de către echipajele de jandarmi care au atras atenția celor care nu aveau masca trasă pe față să o facă.
Enoriașii poartă măști, iar cei mai mulți dintre ei stau distanțați, cu excepția celor poziționați în rândurile din față. Organizatorii au rugat participanţii, prin comunicări prealabile, dar și în mod repetat de la microfon, să respecte normele de distanţare fizică şi să poarte în permanenţă masca de protecţie, inclusiv în spaţiile deschise.
La liturghia care a precedat sfințirea au asistat peste 1.000 de oameni. Credincioşii – din Oradea, dar şi veniţi din alte părţi – asistă la eveniment de pe platoul de lângă lăcaşul de cult și de pe șoseaua închisă traficului rutier, slujba fiind transmisă pe două ecrane de mari dimensiuni. Înăuntru se află doar clericii şi câţiva invitaţi ai Eparhiei Ortodoxe Oradea.
Puțin după ora 11, patriarhul a ajuns la catdrală, fiind înconjurat de numeroși orădeni. Sunt grupuri de enoriași care au venit îmbrăcați în frumoase costume populare, pentru a sublinia importanța momentului.
La sfințire sunt prezenți, pe lângă Preafericitul Daniel și episcopul Sofronie, alți 20 de episcopi și mitropoliți din toata România.
Mulțumiri pentru Micula
După sosire și înainte de începerea slujbei de sfințire, Preafericitul a ținut un discurs pentru enoriași, în care a vorbit despre însemnătatea deosebită a acestei zile pentru Eparhia ortodoxă a Oradiei, despre istoria acesteia, dar și despre procesul lung de construire a catedralei din centrul civic.
Între altele, patriarhul a dat detalii despre elemente mai puțin știute ale lăcașulului, spunând că într-o parte a construcției s-a pus marmură din Grecia, iar clopotele, cinci la număr, au fost realizate la comandă la Innsbruck, în Austria.
La finalul discursului, PF Daniel a înmânat mai multe distincții sau ordine bisericști celor care au contribuit la realizarea construcției. Alături de preoți și protopopi, au fost decorați și omul de afaceri Viorel Micula și soția acestuia, Doina Micula, a căror contribuție, a spus ierarhul, a fost una importantă. „Doamna Doina Micula a plătit pentru clopotele făcute la Innsbruck, și n-a fost o lucrare ieftină”, a pecizat patriarhul.
Înainte să-i dea cuvântul episcopului Sofronie, Preafericitul i-a înmânat acestuia câteva daruri pentru noua catedrală, între care o cruce episcopală și tămâie naturală adusă din Oman. În ton cu vremurile, întâistătătorul BOR le-a dăruit gazdelor și un DVD cu titlul „Biserica în timp de pandemie”.
De jur împrejur
Slujba de sfințire a început în interiorul bisericii și a continuat afară. Înalții ierarhi ai Sfântului Sinod, în frunte cu patriarhul Daniel, au înconjurat catedrala, așa cum dictează canoanele, oprindu-se în câteva puncte, pentru a binecunvânta construcția cu apă sfințită. După aceste momente, fețele bisericești s-au întors în catedrală, contuând slujba de târnosire în altar.
La fel ca la Izbuc, în momentul în care ierarhii au ieșit din catedrală, mulți dinte credincioși – al căror număr a crescut între timp la circa 2.000 - s-au bulucit lângă gardurile de protecție dispuse în jurul clădirii, dornici de a surprinde cu telefoanele momentul sfințirii și de a-i vedea cât mai de aproape pe ierarhii BOR.
Moment aniversar
După cum se știe, Patriarhul Daniel se află în Oradea la ceas aniversar pentru creştinii ortodocşi. Este vorba despre aniversarea Centenarului reînfiinţării Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, împlinirea a 340 de ani de la prima atestare documentară oficială a Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, în anul 1680, precum şi 325 de ani de la menţionarea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei şi a Ierarhului ei de atunci, Efrem, în Diploma Împăratului austriac Leopold I din anul 1695.
Accesul credincioşilor în Sfântul Altar pentru închinare, după sfintele slujbe, va fi permis doar cu mască de protecţie şi cu respectarea normelor de distanţare fizică şi a indicaţiilor oferite de personalul clerical, care va direcţiona şi îndruma credincioşii în privinţa modului de închinare. În mod excepţional, spre a se evita aglomerarea de persoane, închinarea în Sfântul Altar va continua timp de o săptămână, până pe 27 septembrie, inclusiv, în afara programului liturgic.
Construcţia Catedralei "Învierea Domnului" din Oradea a început în anul 1995, după ce Preafericitul Teoctist, patriarhul de atunci al BOR, a săvârşit Sfânta Liturghie pe locul zidirii, punând totodată piatra de temelie. În acelaşi an, şantierul construcţiei a fost vizitat de preşedintele României de la acea vreme, Ion Iliescu.
Sâmbătă, Întâi Stătătorul Bisericii Ortodoxe Române s-a aflat la Mănăstirea Izbuc, unde a fost sfinţită o nouă biserică. La eveniment au participat mii de persoane. Oamenii au purtat măşti, însă n-au ţinut cont de regulile de distanţare, ci s-au bulucit pentru a vedea cât mai bine slujba şi apoi – după ce slujba s-a încheiat - pentru a se închina cât mai rapid în biserică.