Bihorenii din 12 comune au, de acum, unde să arunce deşeurile voluminoase, textile, periculoase ori de alte tipuri, fără să-i coste nimic.

Săptămâna trecută, în judeţ s-au deschis cinci noi centre pentru aport voluntar al deşeurilor, în tot atâtea comune, dar care vor deservi şi comune vecine. Patru dintre acestea sunt în Zona Metropolitană Oradea.

O zi pe săptămână

Cele cinci centre pentru aport voluntar al deşeurilor, inaugurate recent în tot atâtea comune, deservesc şi comune vecine.

Prima s-a deschis platforma din Beznea, comuna Bratca, deschisă în fiecare sâmbătă între orele 10 şi 18, pentru sătenii din Bratca, Borod şi Bulz, şi administrată de firma Salubri Aleşd, operator de salubritate în zonă.

Apoi, pe rând, s-au inaugurat centrele din Ceica, Sântandrei, Tileagd şi Oşorhei, toate gestionate de firma de salubritate RER Vest. Fiecare centru este deschis o zi pe săptămână, între orele 10 şi 18, după următorul program: centrul de colectare din Ceica funcţionează în fiecare luni şi primeşte locuitorii din comunele Ceica, Drăgeşti şi Sâmbăta; centrul din Sântandrei este deschis marţi pentru localnicii din această comună şi cei din Girişu de Criş; platforma din Tileagd, care primeşte şi locuitorii din Brusturi, este deschisă miercuri; iar cea din Oşorhei, disponibilă şi pentru bihorenii care locuiesc în comuna Ineu, funcţionează în zilele de joi.

Pe categorii

Toate centrele au fost construite de Consiliul Judeţean Bihor şi Asociaţia Ecolect Group, pe modelul celor pe care RER Vest le are în Oradea deja de ani buni. 

Concret, fiecare platformă este dotată cu 12 containere de mari dimensiuni pentru colectarea separată a deşeurilor precum materiale textile, bunuri reutilizabile, metalice, obiecte de uz casnic, sticlă, electrice, electrocasnice şi electronice, materiale plastice, hârtie şi carton, lemn şi mobilier, vegetale, resturi din construcţii şi deşeuri cu conţinut periculos.

Sătenii cărora le sunt arondate pot duce gunoaiele din aceste categorii gratuit, dar trebuie să prezinte un act de identitate. 

În Bihor, mai există centre similare în Aleşd, Beiuş, Marghita, Salonta şi Vadu Crişului. În plus, alte 22 sunt în curs de amenajare sau urmează să fie construite.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!