Anul 2022 se apropie de final, dar instituțiile din Bihor încă își prezintă activitatea din anul trecut.

În ședința Colegiului Prefectural de marți, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor a făcut public un raport de activitate pentru 2021, care arată că instituția a soluționat peste 160 de notificări prin sistemele de alertă alimentară rapide și a dispus retragerea de pe piață a aproape 68,5 tone de produse alimentare de origine animală și non-animală.

Potrivit directorului Remus Moțoc, angajații instituției au făcut anul trecut 18.536 teste de laborator, găsind 54 de probe prelevate din alimente improprii consumului uman (carne de pasăre, produse din carne, carne tocată, preparate din carne, smântână, plante pentru ceai, produse de patiserie, făină și chiar apă) și au făcut 13.995 de controale în unități din sectorul de producție și de comerț cu alimente de origine animală.

De asemenea, inspectorii sanitar-veterinari au emis anul trecut 272 procese verbale de contravenție, dintre care 183 amenzi în cuantum de 418.000 lei, și au soluționat 163 de notificări prin sistemele de alertare rapidă, privind produse alimentare în care au fost detectate bacterii (precum Salmonella ori Listeria), metale grele, pesticide și corpi străini. De notat că astfel de contaminări au fost descoperite în produse alimentare atât de origine animală, cât și de origine non-animală (cum ar fi produse de patiserie, ciocolată, sucuri și chiar susan).

Pentru că pesta porcină este una dintre epizotiile care pune în pericol porcii domestici și mistreții, anul trecut angajații DSVSA Bihor au luat măsuri pentru eradicarea focarelor depistate în exploatații din 42 de localități și pe teritoriile a 20 de fonduri de vânătoare. În total, conform raportului prezentat în Colegiul Prefectural, PPA a afectat anul trecut 2.133 porci crescuți în ferme și gospodării, precum și 126 de mistreți.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!