Boga, Padiş sau Vârtop sunt zone de relaxare din judeţ frecventate de mii de bihoreni şi turişti veniţi din toată ţara şi din străinătate. Nu de puţine ori însă, aceste oaze de relaxare sunt infestate cu depozite ilegale de deşeuri. În plus, sistemul de salubrizare din zonă necesită îmbunătăţiri, pentru a se ridica la pretenţiile unui judeţ civilizat, care îşi doreşte să devină un exemplu în ceea ce priveşte curăţenia din zonele turistice.

Ce am găsit şi ce ne propunem

În zonele turistice pe care le administrăm din punct de vedere al salubrizării am găsit un sistem cu multe hibe. Aici funcţionau puncte de colectare fixe, dintre care unul în Boga, în ciuda faptului că satul de vacanţă este într-un sit Natura 2000. Pentru început, am decis să ecologizăm toate aceste puncte, am scos tone de deşeuri inclusiv din văi şi am amplasat containere pentru cele cinci fracţii aferente sistemului nostru de colectare. Folosirea lor însă a fost una haotică, de multe ori localnicii aruncând deşeurile pe jos, în loc să le depoziteze în containerele potrivite.

Ca atare, primăriile au decis desfiinţarea acestor puncte fixe, iar AVE Bihor a trecut la o nouă strategie, de colectare a deşeurilor din poartă în poartă. În acest fel, toţi cei care deţin case de vacanţă în aceste zone vor trebui doar să scoată deşeurile în faţa casei, pentru a se debarasa de ele.

Cum accesul în aceste sate de vacanţă este dificil de realizat cu maşinile clasice autocompactoare, AVE Bihor a decis achiziţia unor ATV-uri, care vor putea ajunge şi în cele mai izolate părţi ale localităţii. Aceste ATV-uri vor fi dotate cu şenile pentru ca acest serviciu să fie funcţional şi pe timp de iarnă, când zăpada poate depăşi 50 de cm.

Ce trebuie să facă proprietarii de case de vacanţă pentru a menţine curăţenia

Dacă aveţi o casă de vacanţă în Boga sau Vârtop, cu siguranţă vă doriţi să găsiţi văile curate de fiecare dată când vă întoarceţi aici, în weekend sau în zilele libere. Pentru asta însă, e nevoie ca acest serviciu să fie unul funcţional. Angajaţii noştri care vă bat la uşă nu o fac doar pentru un contract, ci pentru că vor să vă ajute să menţineţi curăţenia în zonă.

Daca nu sunteţi în zonă, puteţi semna online contractul de salubrizare. Trebuie doar să accesaţi următoarele link-uri:

- Contract online pentru persoane juridice

- Contract persoane fizice

Şi, atenţie! Nu apelaţi la un binevoitor din zonă, care pentru o sumă modică vă promite că vă va scăpa de toate deşeurile! Nu aveţi nicio garanţie că acestea nu vor ajunge direct în primul aven care îi iese "binevoitorului" în drum.

Până la urmă decizia vă aparţine: fie veţi întreţine un sistem al secolului XXI, cu ridicări din faţa casei, cu utilaje moderne, fie veţi apela la soluţii precum cea de mai sus, iar rezultatele le vedem cu ochiul liber.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!