La îndemnul unor ecologiști orădeni, care militează pentru ca zona de luncă a Crișului Repede, pe teritoriul orașului, să devină o arie protejată urbană, mai mulți iubitori de natură s-au adunat, duminică, pe malul drept al râului, lângă Parcul Libertății, ca să le transmită autorităților că vor ca zona să rămână neatinsă.

Picnicul din luncă a fost organizat pentru că Primăria are în plan să reabiliteze parcul, iar unii orădeni se tem că asta va produce pagube în zona unde, încă, asfaltul nu a ajuns.

„Primăria Oradea a lansat o licitație pentru modernizarea parcului Libertății, împreună cu zona de luncă. Proiectul prevede amenajarea unor alei și piste de biciclete, montarea unor stâlpi de iluminat și a altor elemente de mobilier urban, despre care nu avem detalii. Am vrut să îi întrebăm pe orădeni cum văd ei viitorul acestui loc”, a explicat Andrei Acs, specialist de mediu în cadrul Centrului pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă.

Elevi ai unor licee orădene, care participă și la activitățile ONG-ului Ecotop, membri ai asociației Aqua Crisius, un alt militant local pro-ecologie, dar și câțiva orădeni care fie au văzut anunțul evenimentului pe Facebook ori se aflau duminică la prânz în parc au socializat, stând pe iarbă sau pe băncile din zonă. Unii și-au adus și gustări cu ei, respectând astfel tematica de picnic.

Cu toții au fost invitați și să scrie pe niște foi anume aduse de organizatori ce viitor văd pentru locul respectiv și, dacă vor să rămână neatins, din ce motive.

Majoritatea au scris că locul este colțul perfect de natură în mijlocul Oradiei, așa că Primăria n-ar trebui să intervină deloc, fiind tot mai rare orașele europene care se pot lăuda cu așa ceva. Altcineva a scris că vrea în zonă bănci mai elegante, stâlpi de iluminat în stil retro, cărări de piatră și coșuri de gunoi mai elegante.

„Vom transmite opiniile lor Primăriei Oradea, ca să știe ce anume cred și vor orădenii”, a mai spus Acs.

Atmosfera relaxantă a fost completată de artistul stradal Raul Bochiș, care a cântat la chitară pentru cei adunați în luncă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!