Autorităţile pregătesc terenul pentru lucrările din Crişul Repede, în zona podului Dacia. În ciuda opoziției ecologiștilor, Primăria a pus la pământ copacii care stăteau în calea viitoarei alei pietonale, lăsând în zona de la capătul zidului de sprijin de beton un singur arbore şi nişte arbuşti.

Aşa cum BIHOREANUL a scris, municipalitatea a cerut şi primit avizul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor pentru doborârea a şapte arbori de pe malul drept al Crişului Repede, în aval de podul Dacia, cu scopul decolmatării râului şi amenajării unei alei pietonale care să facă legătura între Parcul Libertăţii şi Aleea Ştrandului.

Proiectul, ţinut la secret de Primărie, a fost criticat de ecologiştii orădeni, care au remarcat intenţia autorităţilor abia după ce arborii au fost marcaţi. Ca să-i împace, primarul Florin Birta s-a întâlnit cu mai mulţi activişti de mediu din oraş chiar în luncă, promiţându-le că sunt puşi la pământ doar copacii care nu pot fi salvaţi pentru acest proiect şi că niciun alt arbore din zonă nu va fi atins. Mai mult, Birta le-a garantat ecologiştilor că ei vor decide viitoarele plantări din zonă, iar Primăria va face întocmai cum vor cere ei.

În aceeaşi zonă, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri amenajează un drum tehnologic, care va fi folosit de utilajele care vor decolmata râul. „Este un drum necesar pentru ca, în procesul de decolmatare, utilajele să nu stea în apă”, a declarat purtătorul de cuvânt al ABA Crişuri, Anca Mihociu, marţi, pentru BIHOREANUL.

Deocamdată, autorităţile nu au dat un termen pentru finalizarea lucrărilor din zonă.