Primul proiect de pictură murală din Oradea finanțat prin bugetarea participativă a fost finalizat, iar inaugurarea lui va fi o mică sărbătoare locală.

Orădenii sunt invitați sâmbătă, între orele 15 și 20, să admire muralul „Dream Big”, realizat pe peretele parcării de lângă Parcul I. C. Brătianu, dar și să discute cu artiștii stradali care l-au realizat: Roxie Netea, Cristian Sabău, George Hociung și Ervin Racz, ajutați de voluntari.

Artiștii vor susține și un workshop de graffiti & street art, pentru adulți și copii deopotrivă, unde doritorii se vor putea familiariza cu tainele artei stradale, aflând despre cromatică, materiale utilizate, concept, tematică.

Desenul întins pe 660 mp arată copii care suflă baloane de săpun, iar în bule apar alte lumi imaginate de artiștii care le-au dat culoare. Unele dintre aceste bule au fost pictate de alți artiști locali, anume invitați de specialiștii în desene stradale.

„Proiectul a fost gândit nu doar ca o pictură stradală care înfrumusețează o zonă ternă și plictisitoare, ci mai ales ca un liant între artist și comunitate, comunitate reprezentată de toate vârstele prin implicarea membrilor în mod direct. Aceasta a fost încurajată să-și aducă aportul prin prefigurarea universului propriu în anumite bule. Fiecărei bule de săpun îi corespunde povestea sa imaginară sau chiar reală. În unele s-au folosit, ca inspirație, animale de companie reale, iar cei trei copii care apar concret nu sunt produsul imaginației, ei sunt membri ai familiilor artiștilor. Lumi fantastice le populează, fragmente de clădiri și zone din oraș, frământări, visuri și idealurile unei familii fericite, spații verzi, expresii ludice, momente din copilărie, imagini simbol unde sunt servite simțurile (auditiv, senzorial și vizual). Atât tematica variază, cât și modul artistic de redare a bulelor, astfel încât lucrarea în integralitatea ei se prezintă ca o fuziune de stiluri care denotă diversitatea și caracterul cosmopolit al orașului Oradea”, a precizat Roxie Netea (foto jos), inițiatoarea acestui proiect.

Sărbătoarea de sâmbătă va fi „asezonată” cu bere locală de la Bers Nova, un food truck, o colecție de viniluri expusă pentru doritori și muzică asigurată de DJ-ul Rubbish Ending.

Acesta este primul desen mural finalizat în Oradea și finanțat prin bugetarea participativă. Un proiect similar s-a desfășurat în parcarea din strada Tudor Vladimirescu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!