După ce a anunțat că barajul Leșu este pe lista proiectelor depuse spre finanțare în PNRR, Administrația Bazinală de Apă Crișuri prezintă un proiect pe care vrea să-l facă cu bani europeni: amenajarea de piste pentru bicicliști pe digurile râurilor din Bihor.

În total, ABA vrea să construiască piste pe o lungime de 191 de km pe digurile de protecție. Cea mai lungă pistă va fi pe malul drept al canalului colector al Crișului Negru (61,2 km), iar o alta, de 51,8 km, pe digul de pe malul stâng al râului Ier, pe tronsonul de la limita județelor Bihor și Satu Mare, din Săcueni la frontiera cu Ungaria.

O altă pistă de 40,6 km ar urma să fie amenajată pe digul de pe malul drept al râului Barcău (din Marghita până la graniță), iar pe Crișul Repede este pregătit proiectul unei piste de 23,2 km, pe digul de pe malul drept, din Oradea până la frontieră.

În fine, 14 km de piste vor fi amenajate și pe digurile de pe râul Crișul Negru, între Tărian, Tămașda, Cefa și frontieră.

„Prin acest proiect valorificăm nu doar lucrările hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor, ci și elementele de patrimoniu cultural și natural aflate în proximitatea digurilor. Pentru a aplica în termen, echipa noastră a depus un efort susținut în ceea ce privește cadastrarea și intabularea digurilor. Rezultatele sunt pe măsura eforturilor întrucât, din totalul la nivel național de 426 km de diguri, un procent de aproape 45% revine bazinului hidrografic Crișuri”, a declarat Pásztor Sándor, director ABA Crișuri, citat în comunicat.

Pistele vor fi executate astfel încât accesul echipelor de intervenție în situații de urgență să nu fie obstrucționat sau condiționat.

Proiectul, în valoare totală de 18,7 milioane de euro, a fost depus de ABA Crișuri spre finanțare în Programul Național de Redresare și Reziliență.

La nivel național, Apele Române vor să amenajeze trasee cicloturistice pe digurile râurilor în valoare totală de 41,8 milioane euro.

Harta pistelor pe care ABA vrea să le facă:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!