Primarul conservator al capitalei Serbiei, Aleksandar Šapić, s-a ales cu o plângere penală după ce a afirmat că romii cerșesc, fură și nu se integrează în societate. Edilul Belgradului a făcut aceste afirmații în contextul în care un copil de etnie romă a murit după ce a fost lovit de un camion într-un cartier sărac, politicianul dând vina pe neglijența părinților.

Agențiile de presă EFE și Agerpres notează că organizaţia romilor „Opre Roma Srbija” a anunţat marţi, de Ziua Internaţională împotriva Discriminării Rasiale, că a făcut un denunţ penal contra primarului Belgradului. Într-o conferință de presă, reprezentanta Opre Roma, Jelena Krivokapic Nikolic, a declarat că Aleksandar Šapić a încălcat Constituţia şi numeroase legi locale şi internaţionale atunci când a făcut acele afirmații, arată agenția Beta din Serbia. 

Opre Roma consideră că primarul a comis o infracţiune de ură rasială, care, potrivit legislaţiei în vigoare, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani.

Sapic, membru al partidului conservator al preşedintelui Serbiei, Aleksandar Vucic, a fost deja acuzat de aceleaşi infracţiuni de către Partidul Romilor, conform Hotnews.ro.

Concret, politicianul i-a acuzat pe romi că preferă să locuiască în condiţii inadecvate şi neigienice. „Ei resping orice încercare de a le oferi o viaţă normală şi pun în pericol vieţile lor şi pe ale vecinilor lor”, a afirmat Sapic, adăugând că romii „cerşesc pe străzi, fură şi îi deranjează pe cetăţenii din Belgrad”, conform site-ului de știri citat.

Declaraţiile au fost făcute după ce un copil de etnie romă a murit fiind lovit de un camion într-o zonă săracă a Belgradului, accident pentru care politicianul a dat vina pe neglijenţa părinţilor, respingând criticile potrivit cărora autorităţile ar trebui să le ofere condiţii mai bune locuitorilor de acolo. 

După ce au apărut reacții din partea organizaţiilor pentru drepturile omului, primarul Belgradului a afirmat că „nu ar schimba niciun cuvânt din cele spuse”. El a adăugat că a avut doar curajul de „a sparge un tabu” şi „a spune ceea ce gândeşte toată lumea”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!