Un teren cu o suprafață de 6 hectare din Husasău de Tinca va prinde rădăcini, în weekend, cu ajutorul unor voluntari entuziaști.

După ce, în 2019, a mobilizat o mie de bihoreni la o acțiune de împădurire din Bihor, bihoreanul Ionuț Coman, voluntar al asociației locale Cătunul Verde, strigă iar adunarea.

Sâmbătă, peste 1.500 de oameni sunt așteptați să participe la evenimentul care se anunță cea mai mare mobilizare voluntară pentru împădurirea Bihorului.

Ziua plantărilor

Intitulată „Plantăm speranță”, acțiunea este organizată de ONG-urile Cătunul Verde, Crișana 6, Masai și Rune, puse la aceeași masă de Ionuț Coman, un tânăr care, de-a lungul anilor, a inițiat mai multe proiecte de voluntariat care au produs schimbarea în diferite comunități. De pildă, el este cel care a creat programul „Laboratoare rurale”, prin care calculatoare recondiționate sunt instalate în școli din mediul rural, și tot el a organizat, în urmă cu trei ani, o acțiune voluntară de plantări în comuna Sârbi. Atunci, o mie de voluntari au plantat 18.000 de puieți de arbori, din diferite specii.

„Sâmbătă, de la ora 8.30, ne adunăm la Husasău de Tinca, pe raza Ocolului Silvic Tinca, unde vom planta 20.000 de puieți de stejari și frasini. Vor participa peste 1.500 de voluntari”, a declarat Coman, pentru BIHOREANUL.

Voluntarii s-au înscris deja în proiect și majoritatea sunt angajați ai unor companii sau instituții din Bihor, elevi, studenți sau alți bihoreni din zona civică. „Și-au anunțat prezența circa 30 de companii, mai multe instituții publice, mai precis Poliția, Jandarmeria, ISU și Penitenciarul, vreo 10 școli, tot cam atâtea ONG-uri și simpli voluntari”, a spus Coman.

Din Bihor, în toată lumea!

Terenul care va fi împădurit a fost ales împreună cu Direcția Silvică Bihor, partener al acțiunii. Toți voluntarii vor primi toate ustensilele necesare pentru plantări, la fel cum au asigurată apa și mâncarea.

„Întreg proiectul este finanțat din sponsorizări primite de la companii”, a explicat organizatorul.

Acțiunea face parte din programul „un Om, un Pom, o Țară... o Lume”, demarat în 2019, odată cu plantările din comuna Sârbi. Coman și-a propus ca acest program să devină unul internațional.

„Ne dorim să plantăm minim un arbore în fiecare localitate din țară, unul în fiecare țară din Europa și apoi unul în fiecare țară din lume”, a spus tânărul. Pentru asta, va căuta parteneri în lumea întreagă, care să adere la proiect. Până atunci, însă, voluntarii se concentrează pe județul Bihor...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!