Planurile de regenerare urbană a cartierului Nufărul au aprobate joi, cu unanimitate de voturi și fără comentarii, de Consiliul Local. Masterplanul urmează să stea la baza unui studiu de fezabilitate pe baza cărora municipalitatea intenţionează să atragă finanţări europene de 22 milioane euro pentru refacerea cartierului.
185 de orădeni au făcut propriile propuneri pe marginea proiectului, în cadrul procesului de consultare a populaţiei încheiat la începutul acestei săptămâni.
Cartier cu probleme
Masterplanul - regenerare urbană Nufărul 1, întocmit de firma Arhistuff, reprezentată de arhitectul Popa Silviu, a analizat la cererea Primăriei zona delimitată de străzile Constantin Noica, Nufărului, Morii şi Bumbacului.
Potrivit raportului de specialitate anexat Hotărârii de Consiliu Local, cu ocazia studiului au fost identificate "o serie de disfuncţionalităţi" privitoare la circulaţia auto (profile de drum neconforme traficului aglomerat, intersecţii suprasolicitate...), circulaţia pietonală (trotuare degradate ori fără continuitate...), parcaje (insuficienţa locurilor de parcare, parcarea pe trotuare...) şi iluminatul public (consum şi costuri mari...).
Problemele identificate se mai referă la colectarea improprie a deşeurilor (subdimensionarea capacităţilor de colectare, depozitarea în ţarcuri deschise ori în aproprierea ferestrelor...) şi degradarea spaţiilor verzi (zone verzi ocupate de autoturisme, arbori bătrâni cu risc de cădere...).
De făcut
Potrivit unui comunicat al Primăriei, zona studiată, cu o suprafaţă de 39,18 hectare, va fi reabilitată, în baza masterplanului aprobat de Consiliul Local, prin îmbunătăţirea condiţiilor de locuire, amenajarea spaţiilor verzi de la pieţe şi parcuri la mobilier urban şi modernizarea infrastructurii urbane, de la reţele la drumuri şi transport în comun.
Conform masterplanului, printre principiile directoare ale reabilitării zonei se numără dezvoltarea spaţiului verde, încurajarea deplasării pietonale şi asigurarea unor spaţii de socializare pentru diversificarea activităţilor din cartier.
Documentul va sta la baza unui studiu de fezabilitate pe baza cărora municipalitatea intenţionează să atragă finanţări europene de 22 milioane euro pentru refacerea cartierului.
După cum BIHOREANUL a mai scris, proiectul, care ar urma să fie implementat în următorul ciclu de finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional, va viza, printre altele, construirea unei parcări supraetajate în vecinătatea Colegiului Naţional Onisifor Ghibu, coborârea tuturor reţelelor electrice în subteran, refacerea zonelor verzi, lucrări de asfaltare şi altele.
Întâi, parcările!
La consultarea publică pe marginea masterplanului, postată pe site-ul Primăriei, au participat, până la termenul limită din 24 aprilie, 185 de orădeni, care şi-au spus părerea cu privire la necesităţile oraşului.
Potrivit comunicatului Primăriei, locuitorii zonei au confirmat opinia municipalităţii cu privire la nevoie cartierului.
"Problema locurilor de parcare reprezintă o preocupare primordială a cetăţenilor care au răspuns în cadrul chestionarului. Alte domenii de interes formulate în cadrul consultării publice se referă la starea spaţiilor verzi şi pietonale, starea drumurilor şi a trotuarelor, precum şi problema gestionării deşeurilor", a transmis Primăria. Printre altele, populaţia a mai cerut "realizarea unor trasee de biciclete şi înfiinţarea de noi locuri de joacă, precum şi nevoia dezvoltării reţelei de iluminat public cu becuri LED".
Cartierul Nufărul 1, aflat în prezent în şantier prin proiectele care vizează reabilitarea bulevardului central şi trecerea pe un mixt de apă geotermală pentru apă caldă şi încălzire, va intra în lucru în baza unui proiect unitar, după finalizarea lucrărilor.
Spaţiul urban de la intrarea în Oradea dinspre Băile Felix cuprinde 5.657 de apartamente şi o populaţie de circa 17.000 locuitori calculată la o medie de 3 persoane pe apartament. Cartierul are doar 1.529 locuri de parcare, confruntându-se, ca întreg oraşul, cu o criză a parcărilor.
Consultă AICI planul de regenerare urbană!