Uitaţi de ştaiful zonei ultracentrale, funcţionalismul cartierului Rogerius sau liniştea din Ioşia. Viitorul aparţine cartierului Nufărul! "În câţiva ani, când vom finaliza investiţiile deja începute şi va fi implementat planul de regenerare urbană a zonei, Nufărul va arăta ca scos din cutie", spune viceprimarul Marcel Dragoş. 

Cea mai bună dovadă sunt proiectele europene pentru acest cartier, în valoare de 121,5 milioane euro, aflate în diferite faze de implementare.

"Nu arată cum ar trebui" 

După revoluţie, cartierul Nufărul a fost vitregit de investiţii publice. În mare, zona a evitat marginalizarea doar mulţumită investiţiilor private cum ar fi centrul comercial Lotus, blocul de birouri Trade Center, cartierul Prima şi hipermarketurile de la ieşirea spre Băile Felix.

Marcel Dragoș, viceprimarul Oradiei"Cartierul nu arată cum ar trebui. Multe străzi trebuie asfaltate, în curţile blocurilor oamenii îşi urcă maşinile pe trotuare, iar zona suferă de lipsa spaţiilor verzi", recunoaşte viceprimarul Marcel Dragoş (foto).

Riveranii vor trebui să aibă răbdare. "Până la finalizarea proiectului Nufărul Geotermal şi înlocuirea reţelelor de termoficare nu putem asfalta străzile, pentru că la prima avarie vor trebui sparte", spune vicele. Perspectiva e, însă, încurajatoare. "Odată finalizate lucrările din subteran, cartierul va fi reabilitat din temelii. Când constructorii vor încheia, nu va mai fi nevoie de nicio intervenţie ani de zile".

Începând din subteran... 

Marius MoșSăptămâna trecută, Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din Primărie avea în cartierul Nufărul, în diferite faze de implementare, 18 proiecte, în valoare totală de 121,5 milioane euro. Mai mult decât pentru oricare alt cartier. "Pentru Nufărul există un plan de investiţii complementare gândite astfel încât să devină un model pentru Oradea", spune directorul DMPFI, Marius Moş (foto).

Lucrările începute acum câţiva ani cu reabilitarea sistemului de alimentare cu apă continuă în prezent cu modernizarea reţelelor de termoficare. Pregătit încă din 2010, dar finanţat abia de anul trecut, proiectul Nufărul Geotermal (17,7 milioane euro), care vizează trecerea pe încălzire cu apă geotermală, este implementat în proporţie de 15%. Investiţia prevede construirea unei staţii geotermale, înlocuirea tuturor conductelor, amenajarea de puncte termice la nivel de scară, construirea a două staţii de reinjectare a apei uzate, pentru protejarea zăcământului, şi multe altele. "La final, pentru că apa caldă şi încălzirea se vor prepara la nivel de bloc, locuitorii vor beneficia de servicii mult mai bune", spune Dan Creţu, directorul Termoficare.

În plus, operatorul de termoficare va putea să îşi reducă costurile de producţie a gigacaloriei, limitând scumpirea acesteia.

Întâi, blocurile de la stradă... 

De altfel, pentru reducerea facturilor de încălzire a locuitorilor din Nufărul, municipalitatea are în plan reabilitarea termică a peste 60 de blocuri (30 milioane euro). Primele trei - PB14 din strada Bumbacului, şi X21 şi X23 din strada Morii, finanţate prin POR 2014-2020 - sunt finalizate în proporţie de 95%. Celelalte au contractele de finanţare semnate sau depuse spre finanţare prin PNRR.

Ovidiu GulerÎn urma lucrărilor, blocurile acum cenuşii vor fi nu doar termoizolate, ci şi zugrăvite în culori mai vii. "Pentru ca zona să arate unitar, vor fi reabilitate întâi blocurile de la stradă, unde Primăria are în curs de finalizare proiectul de reabilitare a coridorului de mobilitate Nufărul-Cantemir în valoare de 12,2 milioane euro", spune directorul adjunct al DMPFI, Ovidiu Guler (foto).

Cum reabilitarea termică a blocului scade, în medie, cu circa 600 lei pe iarnă costurile pentru încălzirea unui apartament cu 3 camere şi îi creşte valoarea cu circa 5.000 euro, proprietarii au fost uşor de convins. "Oamenii sunt conştienţi că altă şansă să îşi reabiliteze apartamentele pe bani europeni nu va mai exista", spune Marius Mladin, care administrează 13 asociaţii de proprietari, dintre care două blocuri concurează pentru finanţare pentru PNRR.

Grădină pentru Nufărul

Primele semne ale schimbării la faţă a cartierului se vor vedea încă de anul acesta. Pe lângă reabilitarea şi lărgirea bulevardului, mutarea locurilor de parcare în spatele blocurilor, amenajarea trotuarelor şi a unei piste pentru biciclete, modernizarea liniei de tramvai şi înlocuirea stâlpilor de iluminat, municipalitatea amenajează şi un centru de cartier în piaţeta de lângă restaurantul McDonaldʼs. Lucrările atribuite firmei Gavella (1,6 milioane euro) sunt 70% realizate, constructorul mai având de finalizat pavajul şi de amenajat, în primăvară, spaţiile verzi.

De altfel, cea mai mare zonă verde din Oradea, de 7,3 hectare, va fi amenajată tot în Nufărul, pe locul, acum în paragină, dintre Parcul Salca şi Lotus Center. Potrivit proiectului de 26,5 milioane euro, ce urmează să fie depus spre finanţare prin POR în aprilie, grădina va cuprinde, printre multe altele, o seră cu plante tropicale, un lac, o clădire cu destinaţie de orăşel al copiilor, un turn de belvedere înalt de 27,7 metri şi o promenadă suspendată care va lega pârâul Peţa de parcarea magazinului Lidl. 


Un plan de milioane

Iar planurile pentru Nufărul nu se termină aici. Primăria va supune dezbaterii publice, luna viitoare, cel mai ambiţios plan de regenerare urbană de până acum, ce vizează zona delimitată de bulevardul Nufărul şi străzile Constantin Noica, Bumbacului şi Morii. În perimetrul de 39,2 hectare urmează să fie coborâte în subteran toate reţelele aeriene, să fie reabilitate toate străzile, refăcute spaţiile verzi, reabilitate termic toate şcolile şi grădiniţele, înlocuit sistemul de iluminat şi multe altele. Cap la cap, investiţiile sar de 20 milioane euro, până la finalizarea studiilor cifra fiind orientativă.

"Pe amplasamentul de lângă Colegiul Ghibu vrem să amenajăm prima parcare subterană «de domiciliu» din Oradea", spune viceprimarul Marcel Dragoş. Parkingul de circa 600 de locuri, care va avea deasupra terenuri de sport, e gândit să "aerisească" străzile din cartier. O parcare similară ar urma să fie amenajată şi în zona străzii Constantin Noica, aşa încât 70% dintre maşini să poată fi parcate în afara carosabilului.

"Luăm în calcul inclusiv varianta de a cumpăra sau expropria fundaţia blocului de la intrarea pe stradă, la care nu se mai lucrează de ani de zile. Dacă în urma unei expertize tehnice se dovedeşte că rezistă, acolo s-ar putea face o parcare cu trei etaje", zice vicele. Ceea ce ar rezolva o problemă serioasă a locuitorilor din zonă...

Cartier în dezvoltare

Mihai PopPlanurile Primăriei nu fac decât să se conformeze noilor realităţi. În perioada următoare cartierul oricum s-ar fi dezvoltat. "Cel mai mare centru comercial şi cea mai mare clădire de birouri din Oradea sunt în Nufărul. Acestea atrag deja mase mari de oameni care vor să locuiască aici. Deschiderea fabricii Nokian, de la fostul CET II, cu sute de angajaţi, va accelera procesul", spune Mihai Pop (foto), partener Remax.

Dacă acum orădenii caută apartamente sau chirii în Rogerius, ca să fie mai aproape de locurile de muncă din Şoseaua Borşului, pe viitor cei peste 500 de angajaţi ai Nokian Tyres şi managerii veniţi de afară îşi vor căuta locuinţe în Nufărul. Cum în negocierile pentru ajutorul de stat firma a promis salarii medii brute de 2.070 euro, disponibilităţile financiare ale acestora vor fi cu mult peste cele de astăzi.

"Dacă acum Rogerius găzduieşte cam 40% din populaţia oraşului şi Nufărul, cam 28%, în anii viitori, odată cu îmbunătăţirea calităţii vieţii din zonă şi extinderea cartierului spre Băile Felix, situaţia se va schimba", estimează brokerul. 

Inevitabil, preţurile locuinţelor noi din zonă, în prezent la 1.300-1.400 euro/metrul pătrat, cu circa 300 euro peste cele din Rogerius, vor deveni tot mai volatile. "Odată cu cererea, vor creşte şi preţurile. Nufărul nu şi-a atins încă potenţialul de dezvoltare", zice Pop. Altfel spus, odată cu condiţiile de viaţă din cartier, vor "înflori" şi preţurile...


TÂNĂR CARTIER "COMUNIST"
Nufărul după Felix...

Construit după 1979 în locul fostului sat Seleuş, cartierul Nufărul, botezat după floarea simbol a staţiunii Băile Felix din vecinătate, a fost cel mai tânăr cartier "comunist", fiind format din două sub-cartiere, Nufărul I şi Nufărul II, delimitate de strada cu acelaşi nume pe sensul de mers spre ieşirea din Oradea.

Aici a funcţionat una dintre cele mai vechi fabrici de bere din ţară, atestată încă din 1727, demolată la începutul anilor 2000 pentru a face loc mall-ului Lotus.

De altfel, după căderea comunismului, cartierul a intrat într-un con de umbră, administraţia locală preferând inclusiv să închidă fostul CET II, care încălzea zona, pentru a se concentra pe dezvoltarea celui din Şoseaua Borşului. Măsura s-a dovedit în final una fericită, deoarece pe amplasamentul acestuia va fi înfiinţat un parc industrial ce va găzdui firma Nokian Tyres, cea mai mare investiţie atrasă de oraş (650 milioane euro) după căderea comunismului. 

Pe lângă lucrări sporadice de modernizări de străzi, primele investiţii majore ale Primăriei s-au conturat în această zonă abia în ultimii ani, prin amenajarea Parcului Salca, a centrului de cartier din intersecţia străzilor Nufărului - Ciheiului şi reabilitarea bulevardului Nufărul - Cantemir.


Grădina Urbană Nufărul Oradea

GRĂDINA ORAȘULUI. Pârloaga dintre Parcul Salca și Lotus Center urmează să fie transformată, printr-un proiect de 26,5 milioane euro, în cea mai întinsă zonă verde a orașului, cu un lac artificial, o seră, un turn de belvedere și o promenadă suspendată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!