Dacă americanii zic că de două lucruri nu scapi pe lumea asta, de Fisc şi de moarte, bihorenii din Lugaşu de Jos pot adăuga că nici de propria Primărie.

După ce şi Hotărârea de Consiliu Local 49/2021, în baza căreia au fost impozitaţi anul trecut cu un număr-record de taxe speciale (60 în total), a fost declarată nelegală, HCL 127/2021, prin care a fost stabilită fiscalitatea pentru anul 2022, are toate şansele să fie desfiinţată în instanţă.

Motivul? Adoptat în ultimele zile ale anului trecut, actul iniţiat de primarul Sorban Levente a păstrat 22 de taxe speciale, dintre care 3 nelegale de anul trecut, plus încă una.

Cele 3 taxe speciale ilegale practicate şi în 2021 sunt "de pază şi protecţie" - una pentru toţi localnicii în general, alta pentru cei care deţin terenuri agricole, respectiv încă una pentru cei care deţin clădiri -, toate percepute cu japca, fără ca Primăria să aibă un serviciu de pază.

În plus, edilii au mai pus pe anul acesta încă un bir nelegal, de 100 lei, pentru eliberarea actelor de stare civilă, deşi conform Legii 119/1996, certificatele de naştere, de căsătorie şi de deces se emit gratuit.

Juriştii Prefecturii nu au dat aviz de legalitate pentru noua HCL şi, deocamdată, au cerut "reanalizarea", adică eliminarea taxelor ilegale.

Cum, însă, primarul UDMR-ist nu s-a conformat niciodată, e de aşteptat să se ajungă la proces. După care, desigur, Sorban se va plânge, ca de obicei, că-i "discriminat"...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!