Un poliţist de frontieră de la Punctul de Trecere a Frontierei Borş a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, după ce ar fi pretins 200 euro, din care a primit 500 lei, de la o persoană pentru a nu-i aplica o sancţiune contravenţională şi pentru a-i permite intrarea în ţară.

Soluţia a fost pronunţată, marţi, la Tribunalul Bihor şi, potrivit minutei făcute publice pe portalul instanţei, Babău a primit şi pedepse complementare, fiindu-i interzise drepturile electorale, dar şi acela de a mai rămâne poliţist de frontieră, pe o perioadă de 3 ani după ispăşirea perioadei de detenţie. De asemenea, instanţa a dispus confiscarea sumei de 500 lei pe care poliţistul a încasat-o ca mită şi l-a obligat la plata a 2.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

Hotărârea judecătorească nu este definitivă, ea putând fi atacată, cu apel, în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei.

Dănuţ Marius Babău, 48 ani, agent şef adjunct de poliţie în cadrul PTF Borş, a fost trimis în judecată în aprilie 2018, în urma unei anchete desfăşurate de poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.

Potrivit anchetatorilor, poliţistul de frontieră a fost denunţat telefonic la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră Române de un şofer căruia i-a cerut 200 euro şi care i-a plătit efectiv 500 lei, pentru a fi iertat de o amendă contravenţională şi a i se permite intrarea în ţară.

Şoferul a fost direcţionat către DGA Bihor, iar denunţul a fost înaintat Parchetului Bihor împreună cu telefonul mobil al denunțătorului, pe care acesta înregistrase discuţiile purtate, în care se aude cum frontieristul îşi negocia şpaga. 

Babău a fost reţinut pentru 24 de ore, în timpul anchetei, iar procurorii i-au cerut arestarea, instanţa respingând însă solicitarea şi dispunând plasarea lui sub control judiciar. În timpul cercetărilor, subofiţerul a uzat de dreptul la tăcere.