Un băieţel în vârstă de 4 ani din Oradea este noul „coleg" al poliţiştilor implicaţi în activităţile preventive. Deşi părinţii săi au alte profesii, el este pasionat de munca poliţiştilor, are propria uniformă şi este prezent la campaniile informare organizate în parcurile din oraş. 

Un „copil extraordinar”

Bogdănel, care în această toamnă va intra în grupa mare la grădiniţă, a fost "adoptat" de poliţişti, spre bucuria băieţelului care şi-a convins părinţii să-l ducă la toate acţiunile. El se alătură oamenilor legii, îmbrăcat în uniformă, și le explică celorlalți copii despre regulile rutiere, dar şi cum pot să se ferească de infractori.

„Bogdănel este un copil extraordinar. Vine la toate acţiunile noastre. Și-a convins şi părinţii să-i cumpere uniformă pe măsura lui. Vine cu tatăl lui şi stă alături de noi, le povesteşte copiilor cum trebuie să traverseze strada, cum să se păzească de hoţi. E foarte pasionat, cunoaşte toate gradele de Poliţie, are deja o colecţie de maşinuţe de Poliţie, a venit chiar şi la Ziua Poliţiei, să ne felicite, a testat maşinile, motocicleta. A fost încântat", a explicat, pentru BIHOREANUL, comisarul şef Ioana Indrieş, de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii a Poliţiei Bihor. 

În ultima lună, băieţelul a participat la toate campaniile preventive organizate la sfârşit de săptămână pentru informarea tinerilor, adolescenţilor şi adulţilor deopotrivă despre măsurile pe care trebuie să le ia ca să nu ajungă victime, despre comportamentul preventiv în trafic.

„Evident, el participă la campaniile care le sunt destinate copiilor", a ţinut să precizeze comisarul şef Ioana Indrieş.

Sfaturi de la polițiști

În luna iulie, poliţiştii de prevenire au ieşit în parcuri, în tabere pentru copii, ștranduri și alte locuri de petrecere a timpului liber, ca să distribuie materiale informative şi să transmită copiilor şi turiştilor recomandări cu măsuri de prevenire ale furturilor specifice sezonului estival, vorbindu-le totodată despre pericolele la care se expun dacă îşi dezvăluie informaţii private pe rețelele sociale. 

Alături de reprezentanţii Centrului Județean de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor și cei ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Oradea, poliţiştii i-au abordat pe adolescenţi şi pe tineri, discutând cu ei despre droguri, alcool, dependenţă, consecinţele consumului atât asupra lor, cât şi a apropiaţilor, lăsându-i să încerce şi ochelari speciali, ce distorsionează realitatea și simulează efectele consumului de alcool sau substanţe interzise.

Ponturi anti-hoţi

Polițiștii din cadrul IPJ Bihor transmit și o serie de sfaturi pentru prevenirea furturilor:

- La iarbă verde, în ştranduri, la pescuit, să aveţi mereu în apropiere pătura, banca sau locul în care v-aţi lăsat obiectele personale şi nu vă lăsaţi bijuterii, portmonee, telefoane mobile la vedere.

- Când aţi ajuns la destinaţie, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate lângă maşină. Păstraţi portmoneul / geanta în faţa dumneavoastră, aproape de corp, cu deschiderea către interior!

- Dacă vi s-a repartizat o cameră la un etaj inferior, nu lăsaţi geamurile deschise! Este calea cea mai uşor accesibilă hoţilor. 

- Totodată, pentru siguranţa copiilor în sezonul estival, perioadă în care aceştia sunt, de multe ori, lăsaţi acasă fără supravegherea unui adult, atrageţi-le atenţia să ţină mereu uşa casei închisă, să nu deschidă necunoscuţilor, să nu vorbească cu persoanele necunoscute care sună la uşă în timp ce ei sunt singuri acasă. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!