Poliţistul din Salonta acuzat că, împreună cu doi complici, a răpit un proxenet, suspect într-un dosar de furt şi l-a "anchetat" dezbrăcat în câmp, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. Marius Ioan Laza va fi judecat pentru "lipsire de libertate în mod ilegal", alături de complicii săi, Dinu Cătălin Avram, respectiv Gheorghe Constantin Bogdan, inculpaţi în acelaşi dosar. 

Seara, ca hoţii

Cazul, despre care BIHOREANUL a mai scris, are ca punct de pornire o spargere de locuinţă comisă la sfârşitul anului 2018 în casa unui afacerist salontan, lăsat de hoţi nu doar fără bunuri, ci şi fără o sumă considerabilă de bani. Printre poliţiştii din echipa de anchetă s-a aflat şi agentul Marius Ioan Laza, la vremea respectivă lucrător în cadrul Compartimentului Investigaţii Criminale Salonta şi prieten apropiat cu ginerele şi cu nepotul afaceristului.

Potrivit rechizitoriului transmis acum sub formă de extras BIHOREANULUI, incidentul care-l are în prim plan pe Marius Ioan Laza s-a produs în seara de 2 ianuarie 2019. Laza, s-a întâlnit cu cei doi complici ai săi în faţa unui local din Salonta de unde, apoi, au "descins" la blocul în care locuia individul pe care îl bănuiau că a dat "pontul" hoţilor: Hanyecz Attila, un cunoscut traficant de persoane, în prezent încarcerat pentru a-şi ispăşi pedeapsa de 5 ani de detenţie, încasată după ce, primăvara trecută, a încercat să-şi vândă cumnata, pe 400 euro, unui investigator sub acoperire pe post de proxenet.

Bătut şi pus să se dezbrace

În actul de acuzare, procurorii susţin că Hanyecz le-a deschis uşa apartamentului, iar după o discuţie în contradictoriu, poliţistul şi complicii săi l-au luat la bătaie şi l-au scos din apartament. 

"Persoana vătămată a fost coborâtă în faţa blocului şi a fost băgată împotriva voinţei sale în portbagajul autoturismului. Ulterior, maşina a fost condusă pe un teren viran de la ieşirea din municipiul Salonta, spre Tinca, unde persoana vătămată a fost scoasă din maşină, iar inculpatul Laza Marius i-a cerut să se dezbrace. Victima s-a conformat, după care a reuşit să fugă pe câmp, în întuneric, în vreme ce inculpaţii s-au întors cu autoturismul în municipiul Salonta", se arată în rechizitoriu. 

Hanyecz, dezbrăcat fiind, în plină iarnă şi noapte, a reuşit să ajungă până la locuinţa fratelui său de unde a fost transportat de o ambulanţă la Spitalul Clinic Județean de Urgenţă din Oradea, pentru îngrijiri medicale. Potrivit actelor medico-legale, suferise o fractură mandibulară laterală stângă, algie şi contuzie forte facială, toate în urma unei agresiuni, dar şi leziuni de la căzături respectiv de la muşcătura unui câine, care l-ar fi atacat în timp ce fugea spre casa fratelui său. 

S-au împăcat

Dinu Cătălin Avram respectiv Gheorghe Constantin Bogdan, mai notează procurorii, şi-au recunoscut faptele şi au descris în timpul audierilor modul în care au decurs evenimentele. Potrivit depoziţiilor, iniţiatorul "acţiunii" a fost poliţistul, tot el ar fi băgat victima în portbagaj, Bogdan fiind cel care avea adresa victimei şi i-a condus la blocul în care stătea, în timp ce Avram a fost cel care a pus la dispoziţie şi a condus autoturismul cu care s-a comis apoi fapta. 

"Prezenţa celor trei inculpaţi în aceeaşi împrejurare le-a asigurat acestora şi un ascendent moral asupra persoanei vătămate, constituind implicit un suport emoţional reciproc în săvârşirea faptelor", a explicat procurorul în rechizitoriu.

În actul de acuzare se mai arată totodată că cei trei au fost cercetaţi iniţial şi pentru loviri, însă "între persoana vătămată şi inculpaţi a fost încheiat un acord de mediere în urma căruia persoana vătămată şi-a retras plângerea faţă de toţi". 

Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Salonta, unde a intrat în analiza judecătorului de Cameră preliminară. 

Căutat vineri de BIHOREANUL pentru a-şi prezenta punctul de vedere, agentul de Poliţie nu a răspuns nici la telefon şi nici la mesajul care i-a fost transmis. 

La dispoziţie

Între timp, cum a dezvăluit tot BIHOREANUL, ancheta penală pornită împotriva poliţistului a fost dublată între timp de o alta, disciplinară, tot ca urmare a scandaloasei aventuri. În seara răpirii, după ce l-au "scăpat" pe Hanyecz, Laza şi amicii săi s-au cinstit până târziu, a doua zi poliţistul ajungând la serviciu băut, motiv pentru care a fost pus să sufle în etilotest, care a indicat o alcoolemie de 0,54 la mie în aerul expirat.

Ca atare, pe 31 ianuarie 2019, el a fost destituit printr-o dispoziţie a şefului Poliţiei Bihor, chestorul Alin Haniş, sancţiune pe care agentul a contestat-o în instanţă, judecătorii dispunând printr-un verdict definitiv pronunţat pe 27 iulie anul trecut anularea sancţiunii destituirii şi aplicarea alteia, mai blânde, anume cea a diminuării salariului cu 20% pe o perioadă de 3 luni.

Ca atare, până când instanţele de judecată vor pronunţa un verdict definitiv în dosarul "răpirii", agentul rămâne în Poliţie. Atât că a fost mutat de la Poliţia municipiului Salonta la postul din Tinca, unde are doar sarcini administrative.