Poloiştii de la CSM Oradea au obţinut, duminică, o victorie categorică în derby-ul cu Steaua, din ultima etapă a celui de-al doilea turneu al Grupei valorice A a Superligii Naţionale, care s-a desfăşurat în acest weekend la Bazinul Olimpic „Ioan Alexandrescu”.

Cu o prestaţie deosebită, formaţia bihoreană s-a impus în faţa rivalei din Bucureşti, parcă dorind să răzbune toate nereuşitele de până acum din duelurile anterioare cu steliştii. Scorul final al fost 16-8, după ce CSM-ul şi-a adjudecat clar ultimele trei sferturi.

Victorie categorică

Jocul a început într-o notă de echilibru, cu fiecare echipă marcând trei goluri în primele opt minute. În sfertul II însă, după ce au încasat un gol, elevii antrenorului Ciprian Cîmpianu au dat recital. Au înscris de cinci ori la rând, fapt care i-a dus în pauza mare la un avantaj de patru goluri, cu scorul de 8-4.

După pauza mare, steliştii au redus din handicap, marcând de două ori, însă replica orădeană a venit imediat, şi Levente Vancsik, Nichita Ilisie din penalty şi Silvian Colodrovschi au punctat pentru a duce CSM-ul la 11-6 în ultima pauză.

Impulsionaţi şi de încurajările publicului, jucătorii formaţiei orădene nu s-au relaxat deloc nici în ultimul sfert, ci, dimpotrivă, au continuat să marcheze. Au înscris din nou de cinci ori, timp în care au primit doar două goluri. Astfel, meciul s-a încheiat cu o victorie extrem de clară a echipei CSM Oradea, care s-a impus cu 16-8.

Regulament ambiguu

Interesant este însă că, la finalul jocului, unii dintre componenţii echipei orădene credeau că au trecut pe primul loc în clasament şi vor disputa şi următorul turneu la Oradea, pe când vicepreşedintele Federaţiei Române de Polo, fostul internaţional Cosmin Radu, prezent ca observator la aceste jocuri, a declarat pentru BIHOREANUL că „nu s-a pornit de la zero în faza a doua a competiţiei, ci cu punctele acumulate în sezonul regular”. 

Mulţi dintre componenţii echipei orădene credeau însă ca în faza grupelor valorice nu se mai ţine cont de zestrea din etapele săptămânale desfăşurate tur – retur, iar pentru că în primul turneu de la Bucureşti, Steaua a câştigat în faţa CSM-ului la o diferenţă de 4 goluri, un succes la Oradea pentru trupa bihoreană ar fi adus turneul al treilea tot la Oradea.

Nu este însă aşa, pentru că la finele sezonului regular Steaua avea 3 puncte avans faţă de CSM. Astfel, după această victorie, trupa bihoreană s-a apropiat din nou la trei lungimi faţă de stelişti.

Confuzia a fost creată însă de ambiguitatea regulamentului competiţiei, în care nu se precizează clar dacă se intră cu puncte din prima fază sau se porneşte de la zero în grupele valorice.

Una peste alta, turneul al treilea va avea loc la Bucureşti, gazdă fiind echipa situată pe primul loc după primele două turnee (Steaua), iar cel de-al patrulea turneu va avea loc la Braşov, „într-o locaţie neutră”, după cum precizează regulamentul.

„Dacă aşa vrea Federaţia...”

„A fost o victorie muncită, am avut nevoie de o victorie de cinci goluri avantaj pentru a muta al treilea turneu la noi. Am avut o reuşită bună ca echipă, a fost o victorie muncită, necesară, putem spune chiar aşa. Nu ne-am fi gândit că o să batem la 8 goluri diferenţă, pentru că, sincer, nu cred că este o aşa mare diferenţă între cele două echipe. Am avut o zi bună însă, de la apărare până la atac”, a declarat imediat după încheierea partidei Levente Vancsik, pricnipalul marcator al CSM-ului în acest joc, cu patru goluri.

După ce reporterul l-a informat despre declaraţia vicepreşedintelui federaţiei, Cosmin Radu, cum că turneul III va avea loc la Bucureşti, Levente Vancsik s-a declarat consternat. „Aud cu mare tristeţe, nu ştiu ce să zic... Federaţia aşa a considerat, înseamnă că se iau în considerare şi punctele din sezonul regualar. La un moment dat nu se ştia dacă se ia sau nu în considerare turul şi returul, acum asta e... Până la urmă s-au răzgândit sau chiar aşa a fost, numai nu ne-au zis... N-am ce să zic, dacă aşa vrea Federaţia, mergem la Bucureşti şi vrem să batem şi acolo”, a precizat Vancsik.

Sonorizarea a dat chix 

La fel ca în februarie, culmea, tot într-un meci cu Steaua, și de data aceasta sistemul de sonorizare al Bazinului Olimpic a dat chix. Spre deosebire de acel meci, nu au fost totuși probleme și cu tabela de marcaj.

În timpul sfertului II un amplificator a cedat, iar defecțiunea nu a putut fi remediată în timpul partidei. Încă o dată în plus se pune problema calității lucrărilor efectuate la momentul renovării Bazinului Olimpic din Oradea.

Amintim că bazinul a fost recent reabilitat cu o investiție masivă, în valoare totală de 16,6 milioane de lei fără TVA, de firmele de SC Sport Play Sistems SRL și SC MBS Group SRL. Lucrările au fost întârziate, iar redeschiderea bazinului s-a făcut în august 2022.


CSM Oradea – Steaua Bucureşti 16-8 (3-3, 5-1, 3-2, 5-2)

CSM Oradea: CSM Oradea: Marius Ţic şi Marcu Szilagyi – portari; Mateja Asanovic, Tiberiu Negrean – 1 gol, Mihnea Gheorghe – 3 (1 din penalty), Istvan Szabo – 1, Nichita Ilisie – 2 (2), Darian Luncan, Vlad Dragomirescu – 2, Silvian Colodrovschi – 2, Levente Vancsik – 4, Ferenc Czenk, Bogdan Remeş – 1, Andrei Marinescu şi Ianis Soponar. Antrenori: Ciprian Cîmpianu şi Christian Sandor.

Steaua: Mihai Drăguşin şi Adrian Mihăluţă – portari; Nebojsa Vuskovic, Vlad Georgescu – 1, Tudor Fulea – 3(1), Nikola Moskov – 2, Andrei Neamţu – 1, Filip Klokovac, Victor Antipa, Răducu Dincă, Nicolae Oanţă, Francesco Iudean – 1, Dimitri Goamnţă, Andrei Armean şi Andrei Ţepeluş. Antrenori: Bogdan Rath, Alexandru Ghiban, Gelu Lisac şi Pavel Popescu.

Au arbitrat: Mihai Bălănescu (Bucureşti) şi Cosmin Baidoc (Oradea). Observator FRP: Cosmin Radu


În celălalt meci al zilei de duminică, Dinamo s-a impus în duelul cu Rapid, cu scorul de 13-9.

În clasament, după turneul de la Oradea, Steaua ocupă primul loc, având trei puncte mai mult decât CSM Oradea, aflată pe locul 2, în timp ce Rapid şi Dinamo ocupă poziţiile 3-4, la mare distanţă în urma primelor două clasate.

Turenul al treilea va avea loc la sfârşitul săptămânii viitoare la Bucureşti, iar cel de-al patrulea, în decursul lunii aprilie la Braşov.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!