Jurnaliştii unui site de ştiri grec îi laudă pe pompierii români care sunt în misiune în insula Evia, unde localizează focarele şi sting flăcările. Grecii îi aseamănă pe salvatori cu nişte extratereştri care se mişcă foarte repede şi folosesc tehnologii moderne pentru a supraveghea incendiile de vegetaţie.

"Ce au făcut pompierii români când au ajuns în Evia de grecii s-au uitat la ei ca la... extratereştri? Viteza, organizarea, meticulozitatea şi reflexele instinctive sunt uimitoare", au scris jurnaliştii de la Fimes.gr, potrivit Hotnews.ro.

Grecii apreciază viteza de organizare şi meticulozitatea românilor care, la sosirea în Evia, au înfiinţat rapid un sediu independent faţă de cele oferite de Grecia, cu servicii de catering şi logistică proprii.

"Au cartografiat drumurile forestiere cu drone, au calculat direcţia vântului şi au folosit tehnologie de ultimă generaţie pentru localizarea incendiilor. În acelaşi timp, au profitat de zecile de pâraie din zonă şi, cu furtunurile racordate între ele pe distanţe de peste 60 de metri, au pornit să stingă focurile. De asemenea, s-au mutat pe drumuri izolate pentru a nu împiedica circulaţia. Aşadar, practica pompierilor români nu este doar admirabilă, ci este cu siguranţă o oglindă a unei ţări dezvoltate şi nu una subdezvoltate, aşa cum mulţi o văd", se mai arată în articolul publicaţiei elene.

Cei peste 100 de pompieri români au ajuns sâmbătă în Atena, iar 45 dintre ei au fost trimişi duminică în insula Evia, zona Spathari, unde participă la prima lor misiune din Grecia, care se confruntă de 13 zile cu incendii uriașe de vegetație care pun în pericol viața locuitorilor și a animalelor. 

Acţiunea lor continuă şi luni, aceștia începând de la ora 8 să acţioneze pentru lichidarea incendiilor care au cuprins vegetaţia uscată şi fondul forestier din zona Spathari.

Ei lucrează cu şase autospeciale de stingere şi două cisterne cu apă. Alţi şase salvatori din cadrul Unităţii Speciale de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă au misiunea de a alimenta maşinile de lucru cu apă, dar şi să creeze nişte culoare, cu ajutorul drujbelor, pentru a limita propagarea incendiilor, mai notează Hotnews. 

Printre pompierii români care intervin în zona Spathari se numără și doi bihoreni de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana: plutonier Florin Mădălin Sălăgean și plutonier major Cătălin Andrei Mada, din cadrul Detaşamentului 1 Oradea, respectiv al Gărzii 1 Mai.

La întreaga misiune a pompierilor români asistă şi un ofiţer elen care este responsabil cu buna desfăşurare a întregii misiuni derulate de salvatorii români.