Norul de praf roşiatic care a trecut miercurea trecută pe la marginea Oradiei şi prin Sântandrei n-a fost ridicat de pe şantierele oraşului, ci din locul unde zace una dintre cele mai mari probleme de mediu din Bihor: depozitul de deşeuri periculoase al fabricii de vopseluri Sinteza.

Fabrica de pe Calea Borşului are două lacuri toxice, pline cu cantităţi uriaşe de reziduuri chimice cu miros înţepător, pe care trebuia să le ecologizeze de mult, precum şi unul dintre depozitele de deşeuri pentru care România plăteşte amenzi usturătoare către UE.

Acum, Sinteza face doar daune nu doar bugetului statului, ci şi sănătăţii oamenilor. După ce unul dintre lacuri a secat din pricina caniculei, vântul ridică praful roşiatic, toxic, şi îl poartă în localităţile vecine.

La începutul verii, Garda de Mediu a amendat fabrica cu 100.000 lei pentru că nu a luat măsuri ca să prevină ridicarea prafului otrăvitor şi i-a cerut să umezească lacul.

Deşi a făcut o înţelegere cu Compania de Apă Oradea ca să-i furnizeze apă industrială, Sinteza nu şi-a îndeplinit obligaţia, după cum s-a văzut la furtuna de săptămâna trecută, aşa că, cel mai probabil, săptămâna aceasta va încasa o nouă amendă de 100.000 lei.

Probabil pe apă ar fi plătit mult mai puţin, dar acum o costă şi nesimţirea...

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!