Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis să amendeze România cu 1,5 milioane de euro pentru că n-a închis nici acum 31 de depozite de deșeuri pe care a fost obligată să le ecologizeze încă din 2018.

În plus, România va plăti și penalități de 600 de euro pe depozit și pe zi de întârziere, până când le va ecologiza. Asta înseamnă 18.600 de euro pentru fiecare zi de întârziere, care probabil se va calcula din urmă, de la pronunțarea sentinței din 2018.

„În hotărârea sa, Curtea de Justiție constată că România nu a închis încă 31 de situri neautorizate pentru exploatare. Ea obligă România la plata unei sume forfetare de 1,5 milioane de euro și a unei penalități cu titlu cominatoriu de 600 de euro pe depozit de deșeuri și pe zi de întârziere. La stabilirea cuantumului penalității cu titlu cominatoriu, Curtea ia în considerare gravitatea încălcării, durata acesteia și capacitatea de plată a României”, se arată într-un comunicat de presă al CJUE dat publicității joi.

În 2018, tot CJUE a obligat România să închidă și să ecologizeze 68 de depozite de deșeuri, din care autoritățile românești au închis 37.

Judecătorii europeni spun că aceste depozite de deșeuri sunt un risc pentru sănătatea românilor.

„Punerea în aplicare incompletă a hotărârii din 2018 determină un risc important de poluare și de consecințe grave pentru sănătatea umană, în special prin eliberarea de substanțe chimice nocive în sol, aer și apă. În plus, neîndeplinirea obligațiilor continuă de mai mult de patru ani, ceea ce constituie o durată considerabilă”, a mai transmis CJUE.

Din cele 31 de situri cu deșeuri neautorizate, 9 sunt în Bihor, județ care are cele mai multe asemenea „moșteniri”. Este vorba de două halde care au aparţinut fostei fabrici Alumina, două batale cu resturi chimice ale fabricii Sinteza, trei depozite cu reziduuri petroliere ale rafinăriei Petrolsub din Suplacu de Barcău şi alte două ale Petrol Derna. Fiecare dintre acestea conţine mii de tone de substanţe toxice, care trebuie neutralizate, la fel ca terenurile pe care se află.

La niciunul dintre aceste depozite nu a început încă procedura de ecologizare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!