Vă imaginaţi cum ar fi ca Bihorul să aibă prefect UDMR? Mie nu mi-e greu după ce am citit declaraţia prin care Ludovic Orban recunoaşte că împărţirea de către PNL, USR-PLUS şi UDMR a posturilor de prefect în toată România s-a blocat fiindcă "toate cele trei partide vor prefectul de Bihor".

BIHOREANUL a scris despre situaţia aceasta, unică în România după 1990, încă de la începutul anului, când a aflat că USR-PLUS şi-ar dori Prefectura Bihor. Argumentul "oamenilor noi" ar fi că în urma alegerilor locale din 27 septembrie nu s-au ales cu niciun primar. Oare, numai pentru că n-ai convins nicio comunitate să îşi aleagă un gospodar din USR-PLUS, eşti îndreptăţit să conduci judeţul?

Dar şi mai mult vrea Prefectura Bihor UDMR, cel puţin la fel de mult cum îşi doreşte viceprimar în Oradea şi vicepreşedinte la Consiliul Judeţean. Adică două funcţii care se obţin după alegerile locale, fie având de unul singur o majoritate în consilii, dată de cetăţeni, fie alcătuind-o cu un partener. În cazul de faţă PNL, cu care, însă, UDMR Bihor n-a vrut/ştiut să cultive relaţii de colaborare oneste, în ultimii ani preferând, aşa cum se ştie, tovărăşia cu PSD.

După ce Orban a admis blocajul care "nu e" şi a spus că "la Bihor vor prefect toate cele trei partide", posibilitatea ca UDMR să-şi adjudece Prefectura Bihor este, aşadar, cât se poate de reală. Dacă nu ar fi fost, nu exista, de altfel, niciun blocaj.

Unii se vor întreba de ce ar fi, neapărat, ceva rău? În fond, UDMR are tot dreptul să vrea funcţia de prefect, la fel cum are şi USR-PLUS. Una e să vrei şi alta, însă, să fii îndreptăţit. Or, să nu uităm nici scorul acestora la recentele alegeri parlamentare: USR-PLUS 7% (locul IV, după AUR), iar UDMR 21%.

Mai presus de scoruri, să ne întrebăm şi ce ar face reprezentanţii acestor partide în fruntea Prefecturii? Care le-ar fi agenda? Probabil că USR-PLUS şi-ar căuta un loc sub soare ceva mai bun. Poate ar pune prefect pe cineva care să folosească funcţia ca trambulină pentru viitoarele alegeri locale, pe viitorul candidat la Primăria Oradea ori la şefia CJ Bihor, socoteală legitimă, fireşte. Dar e de presupus, atunci, că prefectul ar putea să aibă interesul de a nu sprijini actualii aleşi? Este.

Cât despre UDMR, aici chiar nu încap dubii. Aşa cum însuşi Szabo Odon a dat de înţeles, prefectul UDMR va ataca în instanţa de contencios orice hotărâre de Consiliu Judeţean şi de Consiliu Local care nu convine acestui partid. Nu contează că Prefectura ar pierde procesele, ci doar că hotărârile nu vor putea fi aplicate până la finalizarea proceselor. Doi, trei ani, adică până la finele mandatelor abia începute astă-toamnă.

Cine, în afară de naivi, ar crede că prefectul UDMR nu şi-ar folosi puterea, mai ales după ce Bolojan a dat afară, de pildă, zeci de politruci pe care acest partid i-a înşurubat prin instituţii? S-ar purta un prefect UDMR ca un budist, contemplând asemenea decizii care îl slăbesc de moarte? Şi ăsta e doar un exemplu, dar acelaşi Szabo a mai dat încă unul, cum că hotărârea CJ de a obliga primăriile să cureţe marginile drumurilor "încalcă autonomia locală"!

Pe scurt, nu despre un echilibru de putere este vorba când inventariem motivele pentru care partidele îşi doresc Prefectura Bihor, ci despre puterea de a stopa ceea ce face partidul cel mai activ, prin reprezentantul său din fruntea administraţiei judeţene. Nu se caută, de fapt, un prefect care să reprezinte Guvernul, cum spune legea sec, ci un prefect care să-l frâneze pe Bolojan.

Unul care să oprească schimbarea judeţului în altceva decât a fost în ultimii 31 de ani: o feudă târguită politic, unde câştigătorul alegerilor, ca să-şi cumpere pacea, a concesionat varii domenii aliatului minor, eternul UDMR. Partidul pentru care, ca-n bancuri, România organizează alegeri doar pentru a se şti cu cine va guverna UDMR...