Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat marți raportul privind pagubele produse de furtuna din 25 iulie asupra unor clădiri publice din Bihor, iar Prefectura a propus Guvernului emiterea unei Hotărâri pentru alocarea unor sume care să acopere o parte din cheltuielile pentru reparații.
Potrivit Hotărârii nr. 5/2023 a CJSU, se va transmite Ministerului Dezvoltării o notă de fundamentare și un proiect de HG privind alocarea sumei de 3,305 milioane lei din Fondul de intervenție la dispoziţia Guvernului pe anul 2023 pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse de fenomenele meteorologice periculoase în județul Bihor.
Conform documentului, în județul Bihor instituțiile publice au raportat pagubele suferite după furtună, verificate apoi de trei echipe mixte de control, în urma procedurilor fiind atestate daune la unități școlare, săli de sport, blocuri ANL și blocuri de locuințe sociale, stații sortare deșeuri, dotări ale unor uzine și stații de apă, cămine culturale, capele mortuare, dispensare comunale, sedii ale primăriilor, porțiuni de străzi și de drumuri comunale, stadioane comunale în Suplacu de Barcău, Aleșd, Marghita, Avram Iancu, Mădăras, Tăuteu, Chișlaz, Șinteu, Sânnicolau Român, Cefa, Lugașu de Jos, Vașcău, Drăgești, Hidișelu de Sus, Țețchea și Sârbi.
Cele mai mari stricăciuni au fost totuși în Oradea, unde pagubele la imobilele publice se ridică la 2,98 milioane de lei. Concret, s-au înregistrat pagube de aproape 2 milioane de lei la uzinele de apă și stațiile de sortare ale Companiei de Apă Oradea, peste 600.000 lei la clădirile școlilor din oraș, respectiv de 260.000 lei la Spitalul Județean, mai multe corpuri de clădire ale unității medicale fiind avariate în timpul furtunii.
Separat au fost socotite pagubele produse la bunuri ce țin de Consiliul Județean Bihor, care se ridică la 180.000 lei, incluzând cele înregistrate la Aeroportul Oradea și Muzeul Țării Crișurilor.
După Oradea, cele mai multe pagube s-au înregistrat în comuna Lugașu de Jos, stricăciunile fiind estimate la 224.000 lei. Acolo, arată raportul CJSU, au fost distruse mai multe acoperișuri, inclusiv cel al Primăriei, și s-au constatat stricăciuni și la școli, și la o cantină socială. Pagube importante, de 70.000 lei, s-au înregistrat și în Mădăras.
În total, după cum se arată într-un raport-sinteză publicat de CJSU, stricăciunile sunt în valoare totală de 3,77 milioane de lei. Prefectura Bihor solicită Guvernului suma de 3,3 milioane de lei, diferența fiind reprezentată de pagubele înregistrate la unități de învățământ și lăcașuri de cult aflate în subordinea directă a Ministerului Educației.
Vezi mai jos raportul făcut de CJSU privind furtuna de proporții care s-a abătut asupra județului Bihor și lista completă a pagubelor la imobilele publice: