La câteva ore după ce şi în judeţul Bihor a început, luni, cel mai important exerciţiu de mobilizare a rezerviştilor militari de după aderarea României la alianţa euro-atlantică (în 2004), exerciţiu ţinut până acum la secret, autorităţile civile au anunţat desfăşurarea lui, despre care BIHOREANUL a scris pe larg în ediţia tipărită din această săptămână.

Scopul exerciţiului, arată Prefectura Bihor printr-un comunicat, este "verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi teritoriului pentru apărare".

Instituţia subliniază că exerciţiul MOBEX BH-SJ-22 se desfăşoară în perioada 06-10 iunie 2022, în baza Legii nr. 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi al stării de război, precum şi a Legii nr. 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

De asemenea, Prefectura precizează că exerciţiul de mobilizare este condus de Ministerul Apărării Naţionale şi Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, în cooperare cu Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

"Exerciţiile de acest tip se planifică şi organizează periodic în toate judeţele ţării, în baza Planului verificării stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi teritoriului pentru apărare prin exerciţii şi antrenamente de mobilizare, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, în anul premergător desfăşurării acestora", mai arată comunicatul Prefecturii Bihor.

Aşa cum BIHOREANUL a scris în exclusivitate, o parte dintre rezerviştii cu domiciliul în Bihor cuprinşi în planurile de mobilizare este chemată pe durata exerciţiului la unităţile militare din judeţ, în vederea desfăşurării unor activităţi specifice de pregătire. Este vorba despre câteva sute de persoane, foste cadre militare active şi respectiv ieşite în rezervă după ce au îndeplinit stagiul militar obligatoriu până în 2005, când executarea acestuia a fost suspendată pe timp de pace.

Exerciţiul de mobilizare a început cu o reuniune organizată la Prefectură luni dimineaţă la ora 10, cu participarea unor ofiţeri de rang înalt din Ministerul Apărării, împreună cu comandanţi ai unor structuri locale ale MApN şi MAI şi cu reprezentanţi ai unor instituţii ale administraţiei care au şi atribuţii în apărare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!