Premieră medicală în România: la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „dr. Carol Davila” din capitală a avut loc prima operație pe creier prin pleoapă.

„La finele anului trecut, caracterul minim invaziv al intervențiilor care țin de chirurgia epilepsiei a depășit o nouă barieră”, a anunțat duminică Ministerul Apărării Naționale (MApN) pe pagina de Facebook.

Intervenția a avut loc în cazul unui pacient de 49 de ani, care a suferit un accident vascular cerebral ischemic major și crize de epilepsie încă din copilărie.

„Când a ajuns în atenția echipei medicale, frecvența crizelor era de aproximativ 3-4 pe săptămână. Echipa de neuroepileptologi a conceput un plan de chirurgia epilepsiei care propunea rezecția polului temporal, nucleului amigdalian și hipocampului. Dacă planul ar fi fost greșit, pacientul ar fi avut tulburări severe de memorie, fapt ce îi putea afecta sever calitatea vieții. S-a stabilit că cea mai bună opțiune pentru acest caz era un abord care nu a mai fost încercat până acum în România, printr-o incizie utilizată strict în chirurgia oculoplastică, la nivelul pleoapei stângi”, explică informarea MApN.

Intervenția a durat 6 ore și a avut nevoie de pregătiri serioase.

„Pregătirea a fost realizată în prealabil prin reconstrucții tridimensionale și exersată atât în mediul virtual în repetate rânduri, cât și în cadrul unor cursuri de disecție specializate ce au avut loc în Barcelona, Spania”, explică MApN.

Din primele date, operația a fost o reușită.

„La trei luni de la intervenție, frecvența crizelor a scăzut de la trei-patru pe săptămână la... nici una în trei luni!”, mai spune comunicatul.

Informarea mai subliniază că definiția de „caz vindecat” presupune absența acestor crize timp de doi ani de la intervenție.

În tot acest timp, pacientul va rămâne atent monitorizat de către echipa de neuroepileptologie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!