Premierul Marcel Ciolacu a lăudat vineri, la Oradea, proiectul fabricii de anvelope Nokian Tyres. Prim-ministrul a vizitat prima fabrică de anvelope cu emisii zero de CO2 din lume, construită de producătorul finlandez Nokian pe amplasamentul fostului CET II din strada Ogorului, vineri, la o zi după ce a fost inaugurată.

După cum BIHOREANUL a mai scris, Ciolacu a lipsit joi de la festivitate pentru că a participat la şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, convocată de preşedintele României Klaus Iohannis pe fondul evoluţiilor recente privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

"Am fost de dimineaţă la noua fabrică, relocată din Federaţia Rusă, la dumneavoastră, la Oradea, Nokian. Cumva, este proiectul care ne-a inspirat, astfel încât săptămâna trecută am venit cu cele 2 miliarde euro pentru reindustrializarea economiei româneşti", a declarat Marcel Ciolacu, în cadrul unei scurte conferinţe de presă organizate în holul Prefecturii Bihor.

Fără a detalia, premierul a făcut trimitere la Planul Naţional pentru Marea Industrie. Lansat săptămâna acesta, PNMI cuprinde, printre altele, o schemă de sprijin pentru firmele din marea industrie care fac investiţii capabile să reducă emisiile de gaze de seră ori consumul de energie în valoare de 1 miliard euro.

Acesta mai stimulează investiţiile în industria de prelucrare (500 milioane euro), cele din domeniul producţiei de materii prime (250 milioane euro) şi altele.

O realizare pentru România

În acest context, Marcel Ciolacu a definit fabrica Nokian Tyres de la Oradea ca fiind o premieră. "Este proiectul pilot, la care statul român a venit cu un ajutor de stat de aproximativ 100 milioane euro şi ştim cu toţii ce realizare este, nu numai pentru zona dumneavoastă, dar şi pentru România", a spus premierul.

Şeful Guvernului a declarat că, prin intermediul PNMI, modelul de la Oradea va fi implementat şi în alte zone ale ţării. "Încercăm pentru perioada următoare să continuăm cu astfel de exemple. Numai aşa vom putea regla această scădere a producţiei industriale într-o perioadă mult mai scurtă", a declarat Ciolacu.

O întâlnire de ... discuţii

În sala mare a Prefecturii, Marcel Ciolacu s-a mai întâlnit cu reprezentanţi ai administraţiei judeţene, în frunte cu prefectul Marcel Dragoş, şi ai mediului de afaceri bihorean.

Din asistenţa prim-ministrului au făcut parte, printre alţii, vicepremierul Marian Neacşu, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Gruia Ivan, şi fostul şef al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România, Florin Jianu. Acesta din urmă a şi fost lăudat de Marcel Ciolacu pentru faptul că s-a alăturat echipei PSD, ca un reprezentant al mediului de afaceri.

Pe de cealaltă parte, la întâlnire au participat și reprezentanţi ai organizaţiilor mediului de afaceri, de la Asociaţia Firmelor Bihorene, până la Consiliul Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România, oameni de afaceri precum directorul general al firmei Valtryp, Valeriu Trip, ori al companiei Selina, Beneamin Rus.

Deși a durat aprope două ore, întâlnirea a avut mai mult un rol informal. "Întotdeauna când ai o întâlnire de mediul de afaceri îţi mai umpli nişte «goluri» (de informaţie - n.r. ) pe care altfel nu le poţi cunoaşte", a concluzionat în urma ei Marcel Ciolacu.

Premierul a povestit, fără a detalia, că s-a discutat despre taxe şi impozite, reducerea birocraţiei, posibilitățile de aducere de muncitori străini din țările non-UE pentru a suplini lipsa forței de muncă, stadiul lucrărilor la Autostrada Transilvania, evoluția sectorului IT şi altele.

Din asistență au mai făcut parte și directori de instituţii veniți să își vadă șefii şi PSD-iști de frunte relaxați și zâmbitori, de la senatorul Florian Bodog până la deputatul Ioan Mang.

Prin Oradea, la pas...

În urma întâlnirii de la Prefectură, profitând de vremea caldă de toamnă, premierul Marcel Ciolacu s-a îndreptat pe jos către sediul PSD, însoţit de preşedintele filialei bihorene, Aurel Mohan, şi de câţiva SPP-işti.

Înainte de a traversa Podul Intelectualilor, prim-ministrul s-a oprit la o cafenea şi la un chioşc de ziare din zonă.

În schimb, miniştrii PSD-iști prezenţi la întâlnire, printre care şi Sorin Grindeanu, au preferat să îşi aştepte maşinile în faţa clădiri Prefecturii, unde s-au mai întreţinut câteva minute la poveşti cu colegii de partid. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!