Preotul-regizor Ciprian Mega, care slujește în Oradea, a lăudat miercuri cea mai recentă investigație publicată de Recorder, „Corupție în numele Domnului 2”, ce conține filmări făcute cu camera ascunsă de un preot, care arată că, în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, posturile de paroh se promit în schimbul unor „donații” de 25.000 de euro. Ciprian Mega, al cărui film „21 de rubini” vorbește și despre corupția din Biserica Ortodoxă, spune că sumele care s-ar plăti pentru un post în Oradea sunt mai mari de atât. 

Preotul care a slujit în Cipru până să fie primit în sfârșit la Oradea scrie pe Facebook că astfel de cazuri nu sunt rare, ci reprezintă un mod de lucru în multe zone. 

„Am vizionat excelentul reportaj documentat de Recorder. Îi felicit pe acești jurnaliști, care, prin munca lor, aduc un real serviciu Bisericii! Situațiile prezentate de ei nu sunt cazuri izolate, ci e starea concretă în care se găsesc Centrele Eparhiale din Patriarhia Română, fapt pentru care acest semnal de alarmă nu va declanșa niciun fel de anchetă. Oameni ca ierarhul și protopopul din materialul de presă au intervenit ca filmul «21 de rubini» să fie cenzurat, întrucât produce sminteală. Bunăoară, în Vrancea, interdicția a venit de la un cetățean care, într-o lume normală, și-ar fi trăit zilele în izolare, cu preaiubitul său, exilat la Văratec”, se arată într-un mesaj semnat de pr. Ciprian Mega și publicat pe pagina oficială a filmului „21 de rubini”. 

Mai mult, Mega spune că sumele vehiculate în reportaj sunt mai mici decât cele care s-ar practica în Episcopia Oradiei.

„Arhiepiscopul Ioachim e chiar simpatic. Din ce se vede, percepe cele mai mici tarife din România, conform bursei șpăgilor bisericești. La Oradea, de exemplu, sumele acestea sunt, demult, derizorii. Nu ar fi rău ca SS-ul (n.r. - Sfântul Sinod), cu ocazia proximei sale ședințe, să uniformizeze prețurile la nivelul Patriarhiei Române”, a comentat sarcastic Ciprian Mega. 

Preotul crede că reporterul Alex Nedea, cel care a realizat materialul Recorder, ar trebui decorat de BOR.

„Lăsând gluma la o parte, cel mai frumos gest pe care l-ar putea face, în acest moment, Biserica Ortodoxă Română, ar fi să-l decoreze pe jurnalistul Alex Nedea. S-ar cuveni ca însuși Patriarhul să-i așeze, la piept, ordinul Sfântul Ioan Gură-de-Aur”, se arată în mesajul publicat de preotul din Oradea. 

Acesta s-a referit și la un reportaj publicat anterior tot de Recorder, despre împărțirea contra unor „comisioane” a fondurilor publice prin Secretariatul de Stat pentru Culte.

„Cât despre activitatea Secretariatului de Stat pentru Culte, prezentată în reportajele anterioare, abordarea este de notorietate. Preoții care accesează fonduri prin SSC știu că șpăgile se ascund în sticle de vin îmbuteliate. Dinspre Episcopia Romanului, pornesc mieii de Paști, dinspre alte Episcopii, se livrează brazi înainte de Crăciun. Și tot așa. Interesant ar fi să aflăm cum a închis Episcopia Oradiei cazul «Țigareta Eparhială» (n.r - despre care nu a furnizat alte detalii) sau cum a binecuvântat Mitropolia Moldovei întoarcerea pelerinului iberic. După ce se vor încheia astfel de discuții, necesare în Biserică, să ne întoarcem smeriți înaintea Domnului!”, încheie Ciprian Mega. 

Alături de mesajul preotului, pe pagina de Facebook a filmului „21 de rubini” a fost publicat un cadru din lungmetraj, cu scena în care personajul denumit „episcopul Sofroniu” se ghiftuiește la un chef cu mâncare, băutură și muzică.

Reportajul publicat marți de Recorder îl are în centru pe preotul Petrică Leașcu, care a avut curajul să filmeze o serie de întâlniri cu protopopul Ioan Bârgăoanu și cu Înaltpreasfințitul Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în cadrul cărora a primit practic confirmarea că va primi o parohie și un post de preot salarizat, după ce a promis că va face o donație de 5.000 de euro către protopop și de 20.000 de euro către arhiepiscop, „pentru engolpioane”. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!