Preşedinta Curţii de Apel Oradea, Florica Roman, una dintre cele mai vehemente opozante ale "statului paralel", care a descris DNA ca fiind "un monstru", dar a fost invitată acum de procurorul şef al DNA, Marius Voineag, la inaugurarea noului sediu, a îngropat „securea războiului”. „Nu mai putem corecta ce s-a greşit”, a punctat judecătoarea, care s-a declarat onorată de gest, promiţând procurorilor „relaţii de colaborare bazate în primul rând pe lege, dar şi pe colegialitate şi respect reciproc”.

Într-o declaraţie scurtă, făcută joi, în timpul conferinţei de presă de inaugurare a noului sediu DNA Oradea din Palatul Apollo, judecătoarea Florica Roman s-a declarat surprinsă „extrem de plăcut” şi onorată de invitaţia care i-a fost făcută.

„Ce pot să vă spun e că timpul a trecut, nu mai putem corecta ce s-a greşit, ştim cu toţii istoria. Problema este că viitorul nu ne aparţine, că fiecare moment este dăruit, ce putem face în prezent este să ne exercităm profesia cu profesionalism, responsabilitate şi modestie, dacă se poate, şi să nu uităm niciodată să respectăm drepturile şi libertăţile cetăţeneşti”, a spus judecătoarea, atrăgând atenţia procurorilor că sunt datori să respecte demnitatea celor pe care îi anchetează, pentru că „fiecare om, oricât de mic sau de mare este, este de la Dumnezeu înzestrat cu demnitate şi trebuie să-l respectăm. Indiferent ce funcţie exercităm, procuror sau judecător”.

Vrea colaborare

După ce, într-un interviu acordat în urmă cu trei ani, preşedinta Curţii de Apel Oradea a susţinut că „DNA a devenit un monstru” și a făcut apel pentru tragerea la răspundere a procurorilor ce se fac vinovați de abuzuri împotriva cetățenilor și magistraților, acum Florica Roman le-a promis anchetatorilor anticorupție „relaţii de colaborare”.

„Vă promit că în mandatul meu o să avem relaţii de colaborare bazate în primul rând pe lege, dar şi pe colegialitate şi respect reciproc. Şi puteţi oricând să apelaţi la preşedintele Curţii de Apel ori la preşedinţii restului instanţelor, şi o să promovez relaţii între noi cât mai bune, şi cât mai cordiale, şi cât mai bazate pe lege”, a spus Florica Roman.

Judecătoarea a admis şi că activitatea DNA, de combatere a corupţiei, este extrem de importantă. „Nimeni nu poate nega asta, deşi eu nu cred că România este cea mai coruptă ţară din Europa, cum s-a spus, dar asta este părerea mea”, a spus Roman, urându-le succes procurorilor DNA orădeni în „noul sediu extraordinar de frumos”.

„Să vă faceţi datoria cu profesionalism, cum sunt convinsă că o să faceţi. Tot respectul pentru dumneavoastră. Prin prezenţa mea aici, vrem să dăm un semnal de relaţii normale între instituţii, aşa cum trebuie, bazate pe respect şi pe lege”, a încheiat preşedinta Curţii de Apel Oradea.

Dosar clasat

Prezenţa judecătoarei la inaugurarea noului sediu al DNA Oradea este surprinzătoare în condiţiile în care de numele ei se leagă unul dintre cele mai controversate dosare ale DNA Oradea, în care au mai fost inculpaţi şi judecătorii Denisa Vidican, Raluca Cuc şi Ovidiu Galea, cei din urmă pensionaţi între timp.

Ancheta viza modul în care un beiuşean încarcerat pentru o tentativă de viol a fost scăpat în final de executarea pedepsei printr-o serie de decizii despre care procurorii DNA Oradea spuneau că ar fi fost pe acte fabricate.

Dosarul celor patru magistraţi a fost trimis în faţa instanţei pe 30 iunie 2014, dar returnat procurorilor de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în februarie 2016, pentru nereguli la rechizitoriu. Preluat de structura centrală a DNA, în final dosarul a fost "desfiinţat", acuzaţiile faţă de judecători fiind clasate, pe motiv că faptele nu există.

Ulterior, judecătoarea Florica Roman a lansat un blog propriu, în care vreme de doi ani, în perioada 2019 - 2020, a emis regulat opinii în linia opoziţiei faţă de abuzurile „statului paralel” şi ale DNA, instituţie pe care, într-un interviu acordat publicaţiei bihorjust.ro, a descris-o drept „un monstru”. "Oameni, şi nu puţini, pentru fala unor procurori obsedaţi de imagine, au fost distruşi de DNA... DNA chiar a devenit un monstru”, a declarat judecătoarea. 

Daune morale

Cert e că, între timp, alături de Vidican, Cuc şi Galea, Florica Roman a dat în judecată Statul român, cerând fiecare câte 50.000 euro daune morale, inclusiv pentru că DNA a comunicat public acuzațiile şi astfel au apărut “articole vădit denigratoare” în presă. După ce, în prima fază, Tribunalul Arad şi Curtea de Apel Timişoara a respins acţiunea, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus rejudecarea cauzei la cea din urmă instanţă.

În urma noului proces, Curtea de Apel a dispus ca Statul român să le plătească celor patru judecători despăgubiri morale de câte 10.000 euro pentru daunele suferite. Soluţia, pronunţată pe 23 aprilie, anul trecut, nu este, deocamdată, definitivă. 

Sediu de milioane

DNA Oradea şi-a inaugurat, joi, noul sediu, în Palatul Apollo din centrul municipiului, în prezenţa procurorului şef al DNA, Marius Voineag, a procurorului general al României, Alex Florenţa şi a directorului general al Companiei Naționale de Investiții prin care s-au derulat lucrările de investiţii, Manuela Pătrăşcoiu.

DNA Oradea va ocupa etajul întâi al clădirii, unde în trecut a fost sediul Camerei de Conturi Bihor, şi care a fost predat în administrarea Direcţiei în 2016, prin hotărâre de guvern. CNI s-a ocupat de renovarea sediului și dotarea acestuia, valoarea investiţiei ridicându-se la 6,8 milioane lei. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!