Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat joi dublarea la 313 lei a preţului de producţie al gigacaloriei de către Termoficare Oradea.

Se dublează preţul de producţie...

Potrivit Agerpres, cele mai mari creşteri ale preţurilor de producţie din țară se înregistrează în Oradea, Arad şi Bârlad, în urma deciziei ANRE. Concret, agentul termic livrat de SC Rulmenţi SA Bârlad se scumpeşte cu 96%, de la 158 de lei la 310 lei. Termoficare Oradea va livra cu o majorare de 95%, de la 160 lei la 313 lei, iar CET Arad tot cu 95% în plus, de la 163 la 318 lei.

Pentru comparaţie, cele mai mici scumpiri, de 21% şi 22%, vor interveni la CET-urile din Craiova şi Govora.

Majorarea preţului de producţie al agentului termic intervine pe fondul unor scumpiri în lanţ. "Aceste creșteri se datorează unei creşteri medii a preţului gazelor, de circa +120% pentru gazele naturale livrate din reţeaua de distribuţie, de +140% a preţului gazelor naturale livrate din reţeaua de transport şi cu circa +23% a preţului cărbunelui, faţă de valorile luate în calcul pentru bonusul şi preţurile energiei termice valabile până la 31 octombrie 2021", au explicat comunicatorii ANRE.

În plus, în acelaşi interval, preţul certificatelor de dioxid de carbon care trebuie cumpărate de termocentrale în contul emisiilor de gaze făcute a crescut cu 45%.

... gigacaloria se scumpeşte cu 60%

Dublarea preţului de producţie al gigacaloriei de către CET-ul orădean nu va însemna neapărat şi dublarea tarifului final.

"Preţul de producţie aprobat de ANRE nu este preţul final. La preţul de producţie vom adăuga tarifele de transport şi distribuţie, după care acesta va fi ponderat cu gigacaloriile obţinute din apă geotermală", a explicat pentru BIHOREANUL, directorul financiar al Termoficare Oradea, Nadia Haş.

Chiar şi aşa, după cum BIHOREANUL a mai scris, orădenii vor trebui să se pregătească pentru o majorare fără precedent a costurilor cu încălzirea. "Potrivit calculelor noastre, creşterea preţului de producţie cu 95% va duce la o majorare cu circa 60% a preţului final al gigacaloriei pentru populaţia racordată la reţeaua secundară", a spus Haş.

În următoarele două săptămâni, conducerea municipalităţii orădene va trebui să ia în discuţie cât din această majorare de tarif va fi preluată de bugetul local, prin subvenţie, şi cât anume va cădea în sarcina orădenilor.

În momentul de față, prețul de producție al gigacaloriei în Oradea este de 160 lei, care, prin adăugarea tarifelor de transport și distribuție, precum și a TVA, urcă la 330 lei. Din acest tarif, consumatorii casnici plătesc 283 lei pe gigacalorie, diferența de 47 lei fiind acoperită de la bugetul local.