Prima unitate preșcolară construită din fonduri europene într-un parc industrial din România a fost inaugurată miercuri la Oradea în prezența directorului ADR Nord-Vest, Marcel Boloș, și a primarului Florin Birta.

Exemplu pentru România

Clădirea, amenajată pentru copiii angajaților din Parcul Industrial I din Șoseaua Borșului, are 40 de locuri la creșă și 80 de locuri la grădiniță și va fi dată în folosință începând cu luna septembrie.

Aceasta este prima grădiniță construită din fonduri europene într-un parc industrial. Celelalte primării din țară sunt îndemnate să urmeze acest exemplu, mai ales că în următoarea perioadă de finanțare astfel de idei se vor finanța”, a declarat directorul ADR Nord-Vest, Marcel Boloș.

Investiția în valoare de 1,5 milioane euro a fost finanțată din fonduri europene, prin ADR Nord-Vest.

Potrivit primarului Florin Birta, cea mai nouă grădiniță orădeană va veni în sprijinul celor peste 5.000 de angajați de pe platforma industrială, care nu vor mai fi nevoiți să facă drumuri prin oraș pentru a-și lăsa copiii sub supraveghere autorizată dimineața când merg la muncă.

„Agenția de Dezvoltare Locală Oradea a consultat firmele din parcul industrial înainte să înceapă construcția acestei clădiri, iar grădinița era considerată foarte utilă”, a spus Birta.

Cu sală, terasă și loc de joacă...

Clădirea din strada Gheorghe Mărdărescu 12 este cea mai modernă din Oradea și are amenajate la jumătate din parter grupele de creșă, în timp ce cealaltă jumătate și nivelul superior sunt rezervate grupelor de grădiniță.

Pe lângă obișnuitele dormitoare, săli de zi și toalete pregătite special pentru micuți, grădinița are sală pentru sport, o terasă generoasă, un spațiu exterior amenajat astfel încât micuții să se poată juca în siguranță.

Noua grădiniță a fost construită în termen de doi ani, pentru suma de 6,1 milioane lei, de companiile Drum Asfalt și Trameco, după un proiect al firmei Novartis.