Primăria Oradea vrea să modernizeze trei parcuri importante din oraș, Libertății, 22 Decembrie și cel din Șanțul Cetății.

Printr-un comunicat de presă, autoritatea publică locală a anunțat că a lansat licitația de recrutare a executanților lucrărilor, cu termen de depunere a ofertelor în 8 mai.

Valoarea cumulată a celor trei șantiere este de 40,1 milioane lei, fără TVA.

Municipalitatea a făcut publice și imagini simulate cu aspectul așteptat al parcurilor, la finalul lucrărilor.

Libertate la joacă!

În Parcul Libertății, aflat pe malul drept al Crișului Repede, între podurile Dacia și Sfântul Ladislau, se va crea o zonă pentru activități sportive și un nou loc de joacă, din așchii lemnoase, care va înlocui actualul spațiu dedicat copiilor, de altfel destul de restrâns. De asemenea, se dorește modernizarea zonelor de acces și a zonei centrale, respectiv evidențierea zonelor de odihnă și relaxare.

În jurul bustului lui Iosif Vulcan și a statuii Zsuzsannei Lorántffy se propun două spații de tip alveolar, cu finisaj din așchii lemnoase, pentru a ușura accesul în jurul statuilor în cadrul evenimentelor de comemorare, iar bustul lui Czárán Gyula va fi pus în valoare prin plantații floricole.

Parcul va avea la final bănci de metal și lemn, dar și bănci „smart” cu încărcare USB, panouri informative inteligente interactive, coșuri de gunoi de lemn cu schelet metalic și sac de plastic, cișmele de apă potabilă și stâlpi noi de iluminat.

În parc se vor face și plantări, urmând să fie sădiți 154 de arbori din speciile castan, salcie, frasin, chiparos de baltă.

Cu pistă de alergare

În Parcul 22 Decembrie, întins pe o suprafață de 22.570 mp, nu s-au mai făcut lucrări de amenajare de peste un deceniu, iar acum locul arată neplăcut.

„În cadrul lucrărilor propuse se are în vedere modernizarea și reorganizarea spațiilor publice urbane (zone pietonale, zone destinate traficului velo, piste de alergare etc.), iar prin reconsiderarea modalităților de utilizare a acestora, se propune un concept ecologic de amenajare a spațiilor verzi plantate”, a transmis Primăria.

Astfel, parcul va avea loc de joacă cu suprafețe de tartan și așchii de lemn, o zonă de agrement și sport, un teren multifuncțional de sport, finisat și el cu tartan, și toalete publice moderne.

De asemenea, parcul va avea o pistă de alergare și semnal de internet wireless.

Cinema în aer liber

În șanțul Cetății, parcul de 65.637 mp va avea spații verzi pe o suprafață de 55.051 mp, piste de alergare pe 926 mp, zone cu piatră cubică de 810 mp, trotuare pietruite de 4.294 mp, drum pietruit pe o suprafață totală de 649 mp și locuri de joacă de aproape 400 mp. Parcul va avea și o scenă în aer liber, de 132 mp, și își va păstra lacurile care ocupă 787 mp.

Conform municipalității, o zonă deosebită va fi cea de acces dinspre strada Constantin Dobrogeanu-Gherea (intersecție cu str. Redutei), unde cele două iazuri vor fi reabilitate. Mobilierul stradal va fi confecționat din cărămidă și va fi tratat împotriva intemperiilor, fiind identic cu cel existent în prezent.

„Designul spațiilor destinate odihnei şi relaxării va fi unul liber, băncile fiind dispuse liniar sau circular, în funcție de aleea urmată. De jur împrejur, trecătorii vor regăsi compoziții vegetale complexe. În zona destinată relaxării se regăsesc aleile secundare, care vor fi astfel amenajate încât să permită activități de recreere, studiu, citit etc.”, a transmis Primăria.

Pentru cei mici va fi amenajată o zonă de joacă în imediata apropiere a accesului dinspre Calea Clujului, iar pentru toți orădenii se va crea o zonă de spectacole, teatru și cinema în aer liber.

Parcul va avea și trasee botanice, cu plante decorative specifice, și un sistem de irigație automatizat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!