În anul 2024, orădenii ar putea să caute relaxarea în aer liber în afara orașului. Primăria a anunțat că mai multe parcuri mari din oraș vor intra în șantier.

„Vrem să credem că va fi anul parcurilor. Avem foarte multe documentații aprobate și la șase parcuri avem deja partea de proiectare finalizată, am lansat achiziția pentru execuție”, a declarat directorul tehnic al primăriei, Sebastian Marchiș, într-o conferință de presă susținută miercuri, în care a prezentat bilanțul activității pentru 2023 și planurile pentru 2024.

Scumpete de parcuri!

Cele șase parcuri sunt printre cele mai importante din Oradea: 1 Decembrie, 22 Decembrie, Libertății, lunca Crișului Repede, IC Brătianu și parcul din jurul Cetății. Toate vor fi complet modernizate, urmând să se reconfigureze aleile și zonele de relaxare.

„Sunt câteva zeci de milioane de euro ca investiție și sperăm să avem finanțare din fonduri europene”, a declarat Marchiș.

Cea mai scumpă va fi investiția din Parcul 1 Decembrie, estimată la 50 de milioane de lei (fără TVA), sumă care include refacerea rețelelor subterane, a aleilor, a fântânii arteziene, refacerea locului de joacă și dotarea lui cu „splash pad” (jocuri de apă din asfalt), amenajarea unui amfiteatru verde și a unor noi zone de loisir.

Revitalizarea Parcului I.C. Brătianu va costa circa 27 de milioane lei (fără TVA), investiția în Parcul Libertății și lunca Crișului este estimată la 8,1 milioane lei (tot fără TVA), iar cea la Parcul 22 Decembrie la 10,7 milioane lei (la care se va adăuga TVA). Lucrările din șanțul Cetății au fost estimate de Primăria Oradea la 21,1 milioane lei (fără TVA), dar valorile finale vor fi stabilite în urma licitațiilor.


Proiectul pentru reabilitarea Parcului Libertății

Pe de altă parte, până în iulie ar trebui să se termine lucrările la Parcul Petőfi, acolo unde firma Dumexim lucrează din vara anului trecut. „Termenul este 23 iulie. Din discuțiile avute ieri (n.r. marți) cu constructorul, nu va atinge finalul contractului, va fi gata mai repede. Nu știm când, dar mobilizare din partea lui există”, a declarat viceprimarul Oradiei, Marcel Dragoș, în aceeași conferință de presă.


Cum ar trebui să arate Parcul Petőfi la finalul lucrărilor

Grădini și coridoare verzi

În anul 2024, Direcția Tehnică a Primăriei și-a mai propus să amenajeze și alte parcuri ori spații verzi. De pildă, unul în zona Grigore Moisil și Ion Irimescu (investiție estimată la 3,1 milioane lei, cu tot cu TVA), o grădină publică urbană în cartierul Europa (str. Gabor Jozsef, lucrări estimate la 4,6 milioane lei, cu TVA), o zonă de agrement pe străzile Ion Bradu și Iancu de Hunedoara (malul Peței), un coridor verde pe strada Făcliei. De asemenea, municipalitatea vrea să demareze demersurile birocratice pentru modernizarea parcului Nicolae Bălcescu, să amenajeze un altul la Sala Sporturilor și un coridor verde pe strada Veteranilor.

Planurile municipalității mai includ extinderea plajei din Silvaș, amenajarea zonei de agrement de pe malul Crișului Repede, zona Densușianu, refacerea a 11 locuri de joacă din Oradea și reabilitarea bazei sportive existente pe strada Sovata nr. 60.

Lucrări „verzi” se vor face și în cartierul Nufărul I, unde primăria va pune în practică în acest an un proiect de regenerare urbană, care vizează reconfigurarea spațiilor publice, și în zona fostei Piețe Velența, unde se dorește amenajarea unui spațiu public.

Lista obiectivelor pe care și le-a propus Direcția Tehnică în 2024 mai cuprinde amenajarea de pereți verticali și acoperișuri verzi în stațiile de tramvai din Piața Unirii, continuarea proiectelor de amenajare a unor spaţii verzi sustenabile, preluarea grădinii publice Ciuperca în întreținere și achiziția de 100 de rastele pentru biciclete, care să fie amplasate în cvartalele de blocuri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!