Unul dintre cele mai vechi parcuri ale Oradiei nu mai este deloc îmbietor pentru orădenii dornici să se plimbe în aer liber.

Aspectul Parcului Nicolae Bălcescu, înființat pe amplasamentul vechii grădini Rhédey, suferă și acum din cauza șantierelor la rețelele subterane care l-au brăzdat anul trecut și care au distrus suprafețele înierbate, transformându-le în noroi, dar și ca urmare a furtunii devastatoare din iulie 2023.

Mai multe guri de canal au rămas descoperite, un pericol real pentru copiii mici care se joacă în parc sau pentru animalele de companie. De parcă acest risc nu ar fi suficient, nici gardurile nu stau bine pe picioare, dovadă că, pe latura dinspre Muzeul Țării Crișurilor, au fost „ancorate” cu sârmă.

Același „sistem” de susținere îl are și fântâna arteziană din piatră, aflată în jumătatea de parc dinspre Muzeul Francmasoneriei: peștii decorativi care au mai rămas în picioare sunt ținuți laolaltă cu sârme.

„Tot parcul este vraiște, arată foarte urât și neîngrijit. De fântâna asta e chiar păcat, că era frumoasă pe vremuri”, a reclamat BIHOREANULUI un orădean care obișnuia să se plimbe prin Parcul Nicolae Bălcescu, dar acum evită acest loc, tocmai din cauza aspectului său.

Nici mobilierul urban din parc nu o duce prea bine: băncile de odihnă sunt rupte, ghivecele cu flori sunt pline doar cu buruieni, iar un coș de gunoi este aruncat în gardul viu.

Singura veste bună este că Primăria Oradea are în plan să reabiliteze Parcul Bălcescu.

Purtătorul de cuvânt al municipalității, Octavian Haragoș, a declarat pentru BIHOREANUL că Primăria a contractat, în urma unei achiziții directe, firma de proiectare Domino Art SRL pentru a întocmi documentația necesară lucrărilor de reabilitare. Firma are un termen de patru luni să facă proiectul, ordinul de începere a prestării serviciilor fiind dat pe 11 martie, iar valoarea contractului este de 268.000 de lei, fără TVA.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!