Bugetul Oradieia încasat din taxe şi impozite în primul trimestru din 2021 cu 5,5 milioane euro mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Mai mulţi plătitori...

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, prin comparaţie, în acelaşi interval de timp şi-au stins obligaţiile fiscale cu 11.814 mai mulţi orădeni şi 856 mai multe firme.

"În intervalul 1 ianuarie - 31 martie 2021 şi-au achitat taxele şi impozitele la bugetul local un număr de 87.699 persoane fizice şi 8.570 persoane juridice.

Cuantumul sumelor încasate aferente impozitelor şi taxelor locale este de 87.661.879 lei", au transmis joi comunicatorii Primăriei.

Potrivit municipalităţii, "anul trecut, în acelaşi interval de timp, şi-au achitat taxele şi impozitele locale un număr de 75.885 persoane fizice, respectiv 7.714 persoane juridice, cuantumul încasărilor fiind în valoare de 60.514.939 lei".

Cu 27,1 milioane lei mai mult...

Concret în primele trei luni din 2021, bugetul local a încasat de la contribuabili cu 27,1 milioane lei (echivalentul a 5,5 milioane euro) mai mult decât în acelaşi interval din 2020.

Fenomenul îşi are explicaţia în amânarea la plată a impozitelor şi taxelor practicată anul trecut de contribuabilii orădeni pentru a-şi securiza economiile în perspectiva crizei economice anunţate pe fondul pandemiei de Covid-19 şi a măsurilor de lockdown.

"Anul trecut, termenul limită de plată, de 31 martie, a fost amânat, fapt pentru care o parte din contribuabili nu au mai plătit. O parte din ei au amânat plăţile pentru următorul termen, de 30 aprilie, stabilit de Primărie, care a fost amânat ulterior, prin prorogarea naţională, pentru data de 30 iunie", a explicat pentru BIHOREANUL directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

Potrivit directorului, în ultimii ani, încasările bugetului local, până la primul termen de plată de la sfârşitul lunii martie, au urcat în fiecare an cu circa 10% ca urmare a creșterii numărului de proprietăţi de pe urma cărora orădenii datorează impozite şi a majorării gradului de conformare a contribuabililor.

În plus, în 2021 a crescut și gradul de utilizare de către contribuabili a mijloacelor moderne de plată a impozitelor. Anul acesta, municipalitatea s-a confruntat cu un record de plăţi prin internet.