Reprezentanții municipalității au anunțat luni că au fost scoase la licitație lucrările ce vizează reconstrucția Pieței Cetate, cunoscută de orădeni și ca Piața Mare, inclusiv prin punerea în valoare a zidurilor vechii hale care a ars într-un incendiu în vara anului 2020. 

Carne, lactate, flori

Conform comunicatului transmis de Primăria Oradea, valoarea investiției a fost estimată la 112,4 milioane lei cu TVA (94,5 milioane de lei fără TVA). Ofertele se pot depune până pe 5 decembrie. 

Proiectul se va realiza în două etape, se arată în informarea municipalității: „Etapa 1 cuprinde amenajarea și reconstruirea halei C1, care a ars în incendiul din 2020, având o suprafață de 1.770 metri pătrați. Aceasta va cuprinde 21 de module în sectorul de flori, 28 de module în sectorul de lactate și 20 de module în sectorul carne. Totodată, în această etapă va avea loc amenajarea a 50 de locuri de parcare stradale, cu staționare de scurtă durată, plus accesul dinspre bulevardul Nufărul spre Cantemir”.

Ziduri păstrate 

Soluția aleasă pentru conservarea rămășițelor vechii hale, monument istoric, este recondiționarea zidurilor rămase, iar la o distanță de 1,5 metri față de acestea se va construi noua structură a halei, pe profiluri de aluminiu și pereți de sticlă.

„Pe partea exterioară a sticlei se propune gravura, care conține imaginea tâmplăriei anterioare, originale. Între spațiul dintre zidurile fostei clădiri și peretele cortină, se propune montarea de rigole, pentru a eficientiza curățarea acestui spațiu”, se arată în informarea Primăriei. 

Așa cum BIHOREANUL a scris, soluția ce prevede conservarea zidurilor și aplicarea pereților din sticlă a fost aprobată de specialiștii din Ministerul Culturii, dat fiind că hala este un monument istoric. 

Cu parcare subterană

Tot municipalitatea precizează că, în etapa a doua a proiectului, va fi ridicată o nouă construcție, care va avea și o parcare subterană cu 161 de locuri.

Noua clădire din Piața Cetate va avea, totodată, un sector de legume-fructe cu 504 mese, sector alimentație publică, sector produse alimentare cu 34 de spații comerciale, sector produse nealimentare cu 152 de module comerciale de 6 metri pătrați. Totodată, vor fi amenajate două săli de instruire pentru antreprenori în domeniul comercial agricol și birouri pentru persoanele din administrație, plus alei pietonale, spații verzi și drumuri de acces.

În informarea trimisă luni de Primărie nu se precizează dacă există aprobarea specialiștilor și pentru etapa a II-a a proiectului. Amintim că Primăria Oradea a dat în judecată Comisia Națională de Monumente Istorice (din subordinea Ministerului Culturii) după ce reprezentanții acesteia nu s-au pronunțat vreme de doi ani pentru declasarea unor clădiri deja demolate. Clădirile care nu aveau titlul de monument istoric, dar se aflau în zona istorică a orașului, astfel că specialiștii ar fi trebuit să se pronunțe înainte de demolarea lor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!