În numele a peste 1.000 de orădeni, Asociația Consiliul Consultativ Cetățenesc Bihor a anunțat că a contestat în instanță Planul Urbanistic Zonal pentru centrul istoric al municipiului, reclamând, printre altele, că acesta va duce la exproprierea a 70 de case de pe 3 străzi, fără însă ca o dezbatere publică să fi avut loc.

În plus, arată ONG-ul, planul conține reglementări arbitrarii, greu de înțeles pentru cetățeni, dar și în contradicție cu legea.

„Există pericolul distrugerii iremediabile”

Printr-un comunicat de presă transmis miercuri, CCC Bihor a anunțat că a solicitat Tribunalului Bihor suspendarea provizorie și anularea Planului Urbanistic Zonal pentru Zona Construită Protejată Centrul Istoric Oradea (PUZ CP Oradea), care ar urma să intre în vigoare pe 1 martie 2022.

„Apreciem că există pericolul distrugerii iremediabile a unor construcții, spații, străzi și piațete care compun în mod autentic Ansamblul Urban “Centrul Istoric Oradea”, monument categoria A de importanță națională și universală”, a transmis ONG-ul.

Orădenii sunt nemulțumiți, în primul rând, de intenția Primăriei de a lărgi trei străzi (Plevnei, Sucevei și Avram Iancu), prin „demolarea a zeci de construcții cu valoare ambientală” de pe aceste artere. Conform PUZ, pe străzile Plevnei și Evreilor Deportați (fostă Sucevei), demolările ar urma să se facă pe ambele părți, iar pe Avram Iancu parțial.

Crina Meister Nicolaescu avocat„Estimativ, sunt 70 de locuințe care vor fi demolate, pe toate cele trei străzi”, a explicat avocata Crina Nicolaescu Meister (foto), reprezentanta CCC Bihor, miercuri, pentru BIHOREANUL. Numărătoarea include și apartamentele din casele de pe aceste artere.

Primăria se contrazice pe ea însăși

Orădenii reprezentați de ONG critică faptul că lărgirea străzilor nu este fundamentată de studii de trafic și de impact, așa cum cere legea, și că este în contradicție cu „pietonalizarea” promovată de Primăria Oradea în ultimii ani.

„Cetățenii nu înțeleg fractura de logică din această chestiune: pe de o parte sunt pietonalizate unele străzi din zona centrală pentru reducerea poluării și încurajarea mobilității lente (pietoni, biciclete), pe de altă parte se fac exproprieri și demolări la distanțe mici (100-700 m) de zona pietonală pentru lărgirea tramei stradale pentru trafic auto. Cum să pietonalizezi într-o parte și să demolezi case puțin mai încolo pentru a rezolva o așa zisă problemă de trafic, de altfel nedovedită prin niciun studiu de trafic?”, se arată în comunicat.

În plus, se creează și anomalii de trafic: strada Plevnei, azi cu o singură bandă și sens unic, va avea 4 benzi de circulație, dar va fi flancată de strada Tudor Vladimirescu, cu două benzi, și Podul Centenarului, cu aceeași arhitectură rutieră.

Densificare contestată

CCC Bihor mai contestă PUZ-ul și pentru că impune măsuri de densificare „care nu au la bază un studiu complex”. Concret, impune alinierea clădirilor la o înălțime minimă impusă în cazul construcțiilor noi sau extinderilor și ridică interdicția de demolare pentru casele cu valoare arhitecturală „modestă”. Asta va face ca în centrul istoric al Oradiei, un oraș cu avânt imobiliar, să apară numeroase blocuri, sunt convinși reclamanții.

„Aceste măsuri nu doar că nu au suport legal, dar contravin chiar strategiilor naționale și locale de dezvoltare, care pun în centrul dezvoltării cetățeanul, calitatea vieții, protecția mediului și pacea socială. Asistăm la măsuri vădit îndreptate împotriva locuitorilor vechi ai orașului, măsuri care vor avea în mod ironic un impact negativ asupra turismului local”, a mai transmis CCC Bihor.

Potrivit asociației, și turiștii vor fi dezorientați când vor vedea în jurul Pieței Unirii construcții moderne: „Dacă este să regândim logic traseul unui turist venit în Oradea să privească clădirile vechi art nouveau din Piața Unirii pietonalizată, care va fi impresia acestuia atunci când mergând pe jos spre Muzeul Masoneriei sau Muzeul Țării Crișurilor va vedea la 50 m de Piața Unirii niște construcții moderne, neîncadrate în contextul istoric-cultural? Va fi greu de explicat acest masacru arhitectural în secolul XXI, se vor ridica întrebări: De ce? În folosul cui? Probabil strada Evreilor Deportați va avea blocuri noi cu 4-10 etaje. Nu va exista nicio legătură între această stradă și istoria locului, povestea căii ferate pe care au fost deportați evreii orădeni, clădirea „Dreher”, lagărul orădean unde au fost torturați evreii pentru a spune unde și-au ascuns averile”.

Taxă pentru fentarea legii

Orădenii reclamă și faptul că, potrivit PUZ, Primăria nu va mai obliga investitorii imobiliari să amenajeze parcări, dacă sunt de-acord cu o „compensare financiară”, ceea ce, în opinia ONG-ului, este „un troc nepermis de lege”, care va determina municipalitatea să exproprieze și mai multe case, pentru a construi parcări.

 „Practic se va achita o taxă pentru a se acorda derogare de la lege. Pe termen scurt se va aglomera (în mod exponențial) centrul cu mașini aferente noilor blocuri de locuințe. Pe termen lung, niciun proprietar din zona centrală nu va avea siguranța proprietății sale, atâta vreme cât Primăria va putea oricând să exproprieze case pentru a face parcări sau se vor amenaja parcări supraetajate în curtea comună a imobilului (așa cum se întâmplă deja pe strada Iosif Vulcan, unde va fi construită o parcare supraetajată pe terenul curții comune expropriate, chiar sub geamurile locatarilor, fără respectarea distanțelor minime de incendiu, în zona legală de protecție a monumentului istoric Casa av. Aurel Lazăr)”, a mai transmis CCC Bihor.


Strada Evreilor Deportați ar urma să aibă și ea 4 benzi de circulație

Să se reia procedura!

Nu în ultimul rând, asociația precizează că PUZ CP a fost elaborat fără ca Primăria să organizeze o dezbatere publică și a fost aprobat în prag de Crăciun, pe 21 decembrie 2021, chiar dacă reprezentanții ONG-ului au fost prezenți la ședință și au cerut amânarea proiectului, până la o consultare publică.

„Pentru toate aceste motive și multe altele cuprinse în acțiunea de fond pe 50 de pagini de argumentație legală, apreciem că trebuie reluată întreaga procedură, este necesară clarificarea, completarea și restructurarea conținutului astfel încât să fie mai ușor de înțeles și aplicat, completarea documentației cu studii de fundamentare (densificare, trafic, impact), obținerea avizelor din partea autorităților statului, respectarea legislației în domeniul urbanismului și zonelor construite protejate și a tuturor etapelor de consultare publică cu cetățenii și ONG-urile de specialitate (inclusiv dezbatere publică)”, a mai transmis CCC Bihor.

ONG-ul consideră că asemenea „politici locale îndreptate împotriva cetățeanului, împotriva proprietății private garantate de Constituție (fie ea și “modestă”), cu intenția de a sprijini investitorii imobiliari, nu trebuie acceptate și validate de orădeni prin tăcere”. „Aleșii urbei și executanții proiectelor publice, cu respectarea întocmai a legii, trebuie să fie în slujba Oradiei și în folosul direct, nemijlocit și imediat al orădenilor. Am primit moștenire un oraș frumos, avem datoria morală de a-l păstra și înfrumuseța pentru generațiile viitoare!”, încheie comunicatul.

Primul termen în procesul deschis de CCC Bihor este fixat pentru data de 22 februarie.


MĂRTURII
„Unde să mă ducă, la 91 de ani?”

Pe pagina de Facebook a asociației, a fost postat și un video cu mărturia unei femei de 91 de ani, care locuiește de 50 de ani într-o casă de pe strada Avram Iancu și care acum regretă că locuința ei n-a fost expropriată în comunism.

„Înainte de ’90, ne tot spunea că ne demolează Ceaușescu. Mai bine demola atunci, că eram mai tânără. Poate nici acum nu va demola. Unde să mă ducă pe mine la 91 de ani? Ce să facă cu mine?”, a spus Maria Sadovean.

Filmulețul este însoțit de un mesaj dur al CCC Bihor, care arată că „în Oradea se pregătește cea mai mare expropriere de după '89 din România, în zonele centrale protejate”. Postarea mai arată că, laolaltă cu casele pe care Primăria le vrea demolate pe strada Libertății, în centrul istoric al Oradiei ar urma să fie puse la pământ 90 de locuințe, în care trăiesc 350 de persoane, după estimările CCC Bihor.

De altfel, CCC Bihor a contestat în instanță și exproprierile pe care Primăria vrea să le facă pe strada Libertății, care însă nu sunt cuprinse în PUZ CP.

Citește mai jos întreg comunicatul CCC Bihor:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!