Primăria Oradea cumpără cu 1,3 milioane de euro două case situate la intersecţia străzilor Plevnei şi Tudor Vladimirescu, pentru a face loc unui sens giratoriu.
14 din 15 spaţii imobiliare
Municipalitatea orădeană urmează să cumpere 14 spaţii imobiliare situate în cele două case din străzile Plevnei 15 şi Tudor Vladimirescu 39.
Tranzacţia a fost aprobată în cadrul şedinţei de joi a Consiliului Local Oradea, cu votul exclusiv al liberalilor, în timp ce reprezentanţii PSD şi UDMR au votat împotrivă.
„La una dintre şedinţele trecute am aprobat indicatorii tehnico-economici ai acestei lucrări. În culoarul de expropriere al investiţiei erau cuprinse câteva construcţii de la intersecţia străzilor Plevnei şi Tudor Vladimirescu. Aşa cum am procedat în 95% din cazuri din acest mandat, colegii de la Direcţia Patrimoniului Imobiliar i-au vizitat pe proprietarii acestor locuinţe, au făcut evaluarea spațiilor, au discutat cu proprietarii şi au căzut de acord la încheierea contractelor de vânzare – cumpărare a 14 din cele 15 imobile", a explicat primarul Florin Birta.
Edilul a declarat că orădenii au fost de acord cu preţul primit pe imobilele deţinute. „Proprietarii vor avea la dispoziţie şase luni să se mute", a adăugat Birta.
Potrivit acestuia, în afara discuţiilor a rămas, deocamdată, imobilul de la numărul 37 al străzii Tudor Vladimirescu (foto jos), al 15-lea spaţiu dintre cele de pe lista Primăriei.
„A mai rămas o singură locuinţă pentru care suntem în negocieri. Puteam să uzăm de dreptul de expropriere, dar nu am dorit. Proprietarul ne-a cerut un termen de gândire să discute cu familia", a afirmat primarul Oradiei. Reprezentanții municipalității ar urma să primească un răspuns în cursul săptămânii viitoare.
„Ar trebui să avem o documentaţie”
Modul de tranzacţionare a imobilelor - prin acordul proprietarilor, şi nu exproprierea lor - nu a temperat însă nemulţumirile opoziţiei faţă de oportunitatea acestei investiţii.
Consilierul local PSD Liviu Sabău Popa a cerut retragerea de pe ordinea de zi a materialelor referitoare la achiziţia celor 14 proprietăţi.
„Dacă ne uităm la deciziile Curţii de Apel privind intenţia de lărgire a străzilor Sucevei şi Avram Iancu (n.r. - în acel caz, locuitorii afectați, care urmau să aibă imobilele expropriate, au cerut și obținut în instanță blocarea inițiativei), vedem că suntem într-o situaţie similară. (...) Existând similitudini, ne-am putea afla în situaţia de a cumpăra cele 15 imobile pentru ca apoi să nu mai putem înainta (n.r. cu investiţia)", a susținut social-democratul.
De asemenea, pesedistul a precizat că, în absenţa unui studiu urbanistic elaborat, municipalitatea s-ar putea trezi în situaţia de a cumpăra imobilele de la orădeni fără a le putea, însă, demola.
Consilierul local Adrian Madar şi-a susţinut colegul de partid. „Ar trebui să avem o documentaţie urbanistică de anvergură în zona construită protejată. Eu nu am regăsit foarte multe argumente de ce acel sens giratoriu trebuie amplasat acolo, şi nu în altă parte. Nu am văzut niciun studiu de trafic pe această temă", a spus pesedistul.
„Achiziţii, nu exproprieri”
Vizibil iritat de opoziţia social-democraţilor, primarul Florin Birta a argumentat că achiziţiile locuinţelor de la intersecţia străzilor Plevnei cu Tudor Vladimirescu nu au nimic în comun cu intenţia de a expropria unele locuinţe pentru lărgirea străzilor Evreilor Deportaţi şi Avram Iancu, unde municipalitatea s-a lovit de opoziţia riveranilor.
Edilul a subliniat că, în ceea ce privește viitorul sens giratoriu, proprietarii clădirilor afectate de lucrare şi-au dat deja acordul pentru aceasta. „Sunt achiziţii, nu exproprieri. Achiziţiile înseamnă că oamenii au fost consultaţi şi au fost de acord să îşi vândă acele proprietăţi pentru implementarea acelui proiect", a punctat primarul.
El a adăugat: „Nu pot fi împotriva acestui proiect (n.r. al sensului giratoriu) decât cei afectaţi de el. Nu poate veni nimeni din cartierul Nufărul sau de pe zona de dealuri a Oradiei să se opună dacă cei afectaţi nu sunt împotrivă. Nu are nicio logică".
Un proiect de „vizibilitate”
Proiectul de amenajare a unui sens giratoriu în zona intersecţiei străzilor Plevnei şi Tudor Vladimirescu, undeva în dreptul Şcolii Gimnaziale Szacsvay Imre, a fost prezentat public de primarul Florin Birta în urmă cu o lună.
Consiliul Local Oradea a aprobat pe 29 septembrie dezafectarea imobilelor situate la numerele 15, pe strada Plevnei, respectiv 39 şi 37 pe strada Tudor Vladimirescu.
Măsura ar urma să fie luată pentru a creşte vizibilitatea în intersecția Vladimirescu - Plevnei.
În plus, giraţia va constitui un debuşeu pentru şoferii care, venind dinspre Ioşia către zona centrală a Oradiei, prin viitorul pasaj subteran de la intersecţia străzilor Tudor Vladimirescu cu Decebal, vor putea întoarce pentru a circula spre Podul Decebal.
Conform indicatorilor tehnico-economici ai lucrării, deja aprobaţi, costurile de amenajare a giraţiei sunt estimate la 12,7 milioane lei, iar termenul de execuţie a fost stabilit la trei luni.
Pentru a creşte siguranţa pietonilor, având în vedere proximitatea şcolii Szacsvay Imre, cu ocazia investiţiei, trotuarele din zonă vor fi lărgite la 3 metri şi vor fi despărțite de șosea prin spații verzi.