Primăria Oradea a pierdut procesele intentate pe marginea Planului Urbanistic General de către orădenii din zona centrală care se opun lărgirii străzilor Avram Iancu și Evreilor Deportaţi, precum și realizării unei noi șosele din strada Libertății spre Parcul Traian.

Afectează dreptul de proprietate

Curtea de Apel Oradea a anulat printr-o sentinţă definitivă de la începutul lunii iulie 2023 (n.r. Decizia 334/CA/2023) prevederile Planului Urbanistic General privind lărgirea tramelor stradale ale străzilor Avram Iancu şi Evreilor Deportaţi, fostă Sucevei, măsură preluată ulterior și în Planul Urbanistic Zonal al Centrului Protejat.

Potrivit sentinței, instanța anulează în parte HCL 501 din 2016 privind elaborarea PUG Oradea în ceea ce privește realizarea inelului central prin măsuri de lărgire a amprizei pe segmentul Sucevei și reconfigurarea profilului străzii Avram Iancu.

Hotărârea a fost luată la începutul lunii iulie, dar a devenit publică abia acum, după ce reclamanții au cerut în instanță să fie publicată şi în Monitorul Oficial Local.

„Curtea de Apel Oradea a hotărât că prevederile PUG Oradea privind lărgirea amprizei străzii Evreilor Deportaţi şi reconfigurarea profilului străzii Avram Iancu aduc atingere dreptului de proprietate al riveranilor asupra imobilelor afectate, atâta vreme cât proprietarii au dreptul de folosinţă limitat, nu pot construi sau extinde, iar dreptul de dispoziţie este anihilat deoarece niciun cumpărător nu doreşte să achiziţioneze un imobil pe care ulterior nu îl poate folosi", a explicat pentru BIHOREANUL Crina Meister, avocatul Asociaţiei Consiliul Consultativ Cetăţenesc Bihor şi al unui grup de riverani care au atacat PUG-ul în instanță.

„Menţinerea nealterată...”

Potrivit avocatului, instanţa a constatat că prin prevederile PUG-ului privind intenţia de demolare a unui front stradal de pe cele două artere pentru lărgirea lor municipalitatea a produs, de fapt, o expropriere fără o justă şi prealabilă despăgubire, încălcând dreptul la proprietate al riveranilor şi implicit Constituţia.

În plus, municipalitatea a încălcat Ordinul Ministerului Transportului, Construcţiilor şi Turismului 562 din octombrie 2003 privind zonele construite protejate, aşa cum este centrul Oradiei. „Unul dintre obiectivele esenţiale ale conservării calităţii zonelor protejate constă în menţinerea nealterată a spaţiilor, străzilor, străduţelor, pieţelor, piaţetelor şi pasajelor, ameliorarea circulaţiei în astfel de zone fiind făcută numai printr-o mai bună organizare a circulaţiei”, se menţionează în ordinul din 2023.

Respins din lipsă avize

La rândul său, Hotărârea de Consiliu Local 622 din 2021 privind realizarea unei străpungeri între străzile Libertăţii şi Parcul Traian a fost anulată prin două sentinţe definitive şi irevocabile date de Tribunalul Bihor în 2022 şi 2023 (n.r. deciziile 532/CA/2022 și 329/CA/2023). Și acel proiect ar fi presupus exproprieri și demolări.

Potrivit instanţei, HCL-ul încalcă mai multe normative începând de la Legea 422 din 2001 privind monumentele istorice până la Legea 350 din 2001 privind amenajarea teritoriului.

„Instanţa a constatat că lipseşte avizul Ministerului Culturii pentru exproprierea şi demolarea caselor şi construirea unui nou drum de acces, lipseşte documentaţia de tip PUZ pentru zona construită protejată, iar sub aspectul oportunităţii nu s-a efectuat niciun studiu ştiinţific din care să reiasă necesitatea şi utilitatea publică a exproprierii unei părţi din centrul istoric Oradea pentru amenajarea unui nou drum de acces", a explicat Meister.

„Își recapătă dreptul de proprietate”

Sentinţele au fost transmise Consiliului Local Oradea şi urmează să fie publicate în Monitorul Oficial Local pentru a ajunge la cunoştinţa orădenilor.

„Proprietarii îşi recapătă astfel dreptul de proprietate deplină asupra terenurilor şi construcţiilor, pot obţine autorizaţii de demolare sau construcţie în condiţiile legii, pot închiria sau vinde imobilele la preţul real. Se deblochează piaţa imobiliară în aceste zone, riveranii îşi dobândesc liniştea şi siguranţa asupra proprietăţii", a declarat avocata orădenilor.

După cum BIHOREANUL a mai scris, planurile urbanistice ale municipalităţii, contestate de orădeni, ar fi urmat să pună la pământ 90 de locuinţe în care trăiesc 350 de persoane.

Prevederile planurilor de urbanism referitoare la străzi precum Avram Iancu, Evreilor Deportaţi şi Libertăţii au dus, inevitabil, la scăderea valorii de piaţă a imobilelor, la oprirea demersurilor de reabilitare a clădirilor şi la dispariţia micilor afaceri din zonă, pe considerentul că urmează să fie făcute demolări.

Primăria nu cedează

În ciuda procesului pierdut definitiv, Primăria Oradea nu renunță la planurile sale privind lărgirea străzilor din centrul orașului. „Chiar dacă am pierdut un proces pe Planul Urbanistic General, încă ne judecăm pe Planul Urbanistic Zonal al Centrului Protejat (PUZ CP)”, a declarat pentru BIHOREANUL directoarea juridică a Primăriei Oradea, Oltea Marc.

Din perspectiva directoarei juridice, sentința face referire doar la o parte din modificările de tramă stradală din zona centrală. „Sentința se referă doar la tronsonul străzii Avram Iancu, începând de la Piața Unirii până la sediul ISU Crișana, care intră în PUG. Zona de dincolo de sediul ISU Crișana și strada Evreilor Deportați, care au fost cuprinse în PUZ CP și nu apar sub aceeași formă din PUG, nu fac obiectul acestei hotărâri”, a afirmat Marc.

Părțile se judecă în continuare și pentru aceste tronsoane. „Pe PUZ CP există un proces în primă instanță la Tribunalul Bihor care se află abia la început. Ne judecăm pe fond. Vom vedea ce va decide instanța”, a spus Marc.

În ceea ce privește procesul intentat pentru străpungerea dintre străzii Libertății și Parcul Traian, pierdut cu sentință definitivă, Primăria a renunțat să mai caute alte căi de atac. Măcar aici riveranii pot sta liniștiți...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!